Uuring: vähene alkoholijoomine pikendab meeste eluiga

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vein...
Vein... Foto: AP / Scanpix
Hollandi uurijad leidsid, et iga päev väikseid alkoholikoguseid joovad mehed elavad karsklastest kauem.
Eluiga pikendas ükskõik millise alkohoolse joogi pikaajaline vähene tarbimine, kuid eriti soodsat mõju avaldas meeste tervisele päevas kuni poole klaasitäie veini joomine, vahendab Healthday.

Pika aja jooksul päevas kuni 20 grammi alkohoolse joogi, olgu siis õlle, piiritusjookide või veini joomine pikendab uurijate kinnitusel meeste eluiga karsklastega võrreldes 2,5 aasta võrra.

Sellisele järeldusele jõuti 40 aastat kestnud uuringuga, mis haaras 1373 Hollandi meest. Teadlased jälgisid osalejate suitsetamis- ja söömisharjumusi, kehakaalu, tõsiste haiguste esinemist ja alkoholitarbimist ning otsisid nende näitajate vahelisi seoseid.

Tulemusi analüüsides selgus, et pika aja jooksul ükskõik millise alkohoolse joogi vähene tarbimine (keskmiselt kuni 20 grammi päevas) pikendas meeste eluiga karsklastega võrreldes kahe aasta võrra.

Eriti positiivset mõju avaldas elueale veini joomine: need 50-aastased mehed, kes jõid regulaarselt väikseid veinikoguseid, elasid keskmiselt 2,5 aastat kauem kui õlle või piiritusejookide tarbijad ja viis aastat kauem kui alkoholist täielikult loobujad.

Lisaks leiti, et mõõdukalt alkoholi tarbinute seas esines vaatlusalusel perioodil vähem surmajuhtumeid ning veinijoojad surid harvemini südamehaiguste ja insuldi tõttu.

Uuringut juhtinud toitumisasjatundja Martinette Streppel Wageningeni ülikoolist ei osanud öelda, kas tulemused ka naiste puhul kehtivad. Streppel oletas, et veini soodsat mõju südamele põhjustavad joogis sisalduvad polüfenoolid.

Doktor Arthur Klatsky, kes tegeleb alkoholitarbimise tervisemõjude uurimisega, sõnas tulemusi kommenteerides, et pikem eluiga ei pruugi tuleneda otseselt veini joomisest, vaid näiteks sellest, et veinisõbrad söövad tervislikumalt või teevad rohkem sporti.

«Pisut raske on uskuda, et väike kogus veini eluiga pikendab,» jäi Klatsky skeptiliseks. Ta lisas, et tulemused kehtivad eelkõige keskealiste inimeste puhul. «Väikeste alkoholikoguste joomine tuleb nagunii kasuks eelkõige just üle 50-aastaste inimeste tervisele,» sõnas Klatsky.

Doktor lisas, et alkoholist palju tõhusamalt aitavad südamehädasid ennetada regulaarne sportimine, tervislik toit, normaalkaalus püsimine ja suitsetamise vältimine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles