Meestele süstitav rasedusvastane hormoon osutus lootustandvaks

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Hiina teadlased on tõenäoliselt avastanud efektiivse ning ilma tõsiste lühiajaliste kõrvalmõjudeta meeste kontratseptsiooni meetodi.


Dr. Yi-Qun Gu Pekingi rahvuslikust pereplaneerimise uurimisinstituudist ütles, et paaride jaoks, kes ei saa või eelistab mitte kasutada vaid naistele mõeldud rasestumisvastaseid vahendeid, on võimalused väga piiratud: nendeks on vasektoomia, kondoomi kasutamine või katkestatud suguühe, kirjutab

Science Daily

.


«Meie uurimus näitab, et meeste hormonaalne rasestumisvastane meetod võib olla potentsiaalseks uudseks ja töötavaks alternatiiviks,» ütles dr. Gu.

Dr. Gu uurimus hõlmas 1045 tervet ja viljakat Hiina meest vanuses 20 kuni 45 aastat, kelle peal testiti androgeenpreparaati. Iga osaleja oli kahe aasta jooksul enne uurimust saanud vähemalt ühe lapse. Katsealuste naispartnerid olid vanuses 18 kuni 38.

Meestele süstiti kolmekümne kuu jooksul igakuiselt 500 mg testosteroon undekanoaati koos teeseemneõliga. Tulemuseks oli vaid 1,1 rasestumist 100 mehe kohta 24 kuu jooksul.

Samas ei esinenud tõsiseid kõrvaltoimeid ja normaalne viljakus taastus kõigil osalejatel peale kahe mehe.

«Vaatamata praegustele julgustavatele tulemustele on sellise meeste hormonaalse rasestumisvastase meetodi pikaajalise ohutuse väljaselgitamiseks vaja põhjalikumat testimist, mis keskenduks südame-veresoonkonna, eesnäärme ja käitumisohutusele,» ütles dr. Gu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles