Tuhandeid inimesi tapavad seagripist hullemad tõved

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on aidsi vastu võitlemist sümboliseerivad punased lindid.
Pildil on aidsi vastu võitlemist sümboliseerivad punased lindid. Foto: SCANPIX.

Ajal, kui maailma silmad on pööratud seagripile, möllab palju hullemaid haigusi, tõdeb ajakiri Foreign Policy.



Koolera


Mis see on? Äge kõhulahtisus, mille põdeja võib surra vedelikupuudusse või neerupuudulikkusse.



Kus seda leidub? Üle maailma, enam Aafrikas, Lõuna-Aasias ja Ladina-Ameerikas. 2006. aastal kasvas nakatumiste arv 96 protsenti.



Praegune puhang. Mullu augustis Zimbabwes alguse saanud epideemia käigus on haigestunud üle 96 000 ja surnud üle 4200 inimese. Viimastel kuudel on nakatunute arv kahanenud, kuid Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) teatel võib tõbi tänavu augustis sealkandis taas massilisemalt levima hakata.



Meningiit


Mis see on? Ajupõletik, mis võib lõppeda ajukahjustuse või surmaga.


Kus seda leidub? Tihti tuleb suuri meningiidipuhanguid ette musta Aafrika Põhja-Saheli piirkonnas, mida teadlased on hakanud kutsuma koguni meningiidivööks. Eriti tõsiseid puhanguid on viimasel ajal olnud Nigeerias, Nigeris ja Tšaadis. Aga esineb ka mujal, sealhulgas Eestis.



Praegune puhang. Selle aasta algusest on ainuüksi kolmes eelmainitud Aafrika riigis meningiiti surnud üle 1900 inimese.



AIDS


Mis see on? Haigus, mis kahjustab inimese immuunsüsteemi nii, et talle nakkavad kergemini kõikvõimalikud teised tõved. 1981. aastast on sellesse surnud vähemalt 25 miljonit inimest.



Kus seda leidub? Praegu kannab HI-viirust umbes 33 miljonit inimest üle kogu maailma.


Praegune puhang. Kui neil päevil on Hiina paistnud silma oma karmide seagripivastaste meetmetega, siis ainuüksi möödunud aasta esimese üheksa kuu jooksul suri seal aidsi 7000 inimest.



Ebola


Mis see on? Tõsine viirushaigus, mis levib nii inimeste kui primaatide seas ning põhjustab palavikku, lihasevalu, kõhulahtisust ja oksendamist, mõningatel juhtudel ka sisemisi verejookse ja nahalöövet. Kipub nakkama ka haigete eest hoolitsevatele tervishoiutöötajatele ja sellesse surnute matjatele. On aeg-ajalt välja ilmunud alates 1976. aastast ja haigestunul on kuni 90-protsendiline tõenäosus surra.



Kus seda leidub? Seni on ebola kõige surmavamat Zairi tüve esinenud ainult Kesk-Aafrikas. Pehmemat Ebola-Restoni tüve on leitud USAs, Itaalias ja Filipiinidel.


Praegune puhang. Viimati ilmus ebola välja tänavu veebruaris Kongos: 32 haigestunust 15 surid. 2007. aastal suri sellesse tõppe 187 inimest ehk 71 protsenti nakatunuist.



Dengue palavik


Mis see on? Sääskedega leviv nakkus, mis põhjustab ägedat lihase- ja liigesevalu. Üldiselt ei tapa, kuid võib siiski mõnikord põhjustada surmavat verejooksuga palavikku.



Kus seda leidub? Dengue palaviku puhangutest on teatatud juba sajandeid, kuid 1970. aastani leidus seda tõbe vaid üheksas riigis. Nüüd on see levinud edasi veel kümnetesse riikidesse ning igal aastal nakatub umbes 50 miljonit inimest. Erinevalt teistest sääsehammustusega levivatest tõbedest, nagu näiteks malaaria, levib Dengue nii maa- kui linnapiirkondades.



Praegune puhang. Samal ajal, kui kogu maailma silmad olid Mehhiko seagripil, haigestus Boliivias 50 000, Argentinas 20 000 ja Austraalias 1000 inimest Dengue palavikku. Oletatavasti on sajad inimesed sellesse ka surnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles