Prantsuse senat kiitis heaks netipiraatluse eelnõu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutikasutaja Pariisis näitab, mida ta parasjagu netist alla tõmbab.
Arvutikasutaja Pariisis näitab, mida ta parasjagu netist alla tõmbab. Foto: AFP / Scanpix

Prantsuse parlamendi ülemkoda kiitis täna heaks vastuolulise seaduseelnõu, mille kohaselt karistatakse kolm korda ebaseaduslikult failide allalaadimiselt tabatuid nende internetiühenduse äravõtmisega.


Internetipiraatluse vastu võitlemiseks kavandatud eelnõu võeti senatis vastu häältega 189 poolt ja 14 vastu ning selle peab nüüd seaduseks kinnitama president Nicolas Sarkozy, kes eelnõu samuti toetab, vahendas AFP.

Seadus, mida on kirjeldatud kui üht aegade karmimat piraatlusvastast initsiatiivi, karistab illegaalselt muusikat ja filme alla laadinuid sellega, et võtab neilt kuni üheks aastaks õiguse omada internetiühendust.

Opositsioonis olevad sotsialistid võivad aga pöörduda Prantsuse kõrgeima kohtuorgani Põhiseadusnõukogu poole, et see teeks kindlaks eelnõu vastavuse põhiseadusega.

Eelnõu kohaselt luuakse Prantsusmaal riiklik agentuur, mis asub jälgima ja karistama neid, kes laadivad alla filme ja laule ilma selle eest maksmata. Agentuur tegutseb nn kolme hoiatuse süsteemi alusel: esimese rikkumise järel saadetakse netipiraadile e-kirja teel hoiatus, teise rikkumise järel ametlik kiri ning kolmanda eksimuse korral võtab riik rikkujalt kuni aastaks ära tema internetiühenduse.

Eelnõu on leidnud toetust nii Prantsuse kui välismaa muusika- ja filmitööstuses, ent kohalikud tarbijaühendused ning sotsialistid on hoiatanud, et süsteemi rakendumise puhul on oht, et karistada saavad süütud inimesed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles