Imeliselt saledaks vaid ühe minutiga!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ennäe imet: selliseid salendavaid lubadusi, nagu selles reklaamis, pole Kiivikase silmad veel näinud.
Ennäe imet: selliseid salendavaid lubadusi, nagu selles reklaamis, pole Kiivikase silmad veel näinud. Foto: Toomas Huik

Unustage kulukad jõusaalid ja higistama ajavad treeningud. Nüüd saate mugavalt vormi ilma liigse pingutuseta ja vaid ühe minutiga päevas, lisaboonuseks unustamatu tunne, nagu saaks trenni ajal massaaži.


Just selliste hoogsate loosungite saatel demonstreerib keskpäevases teleturu saates oma jõulist keha musklites kaunismees, lubades ameerikalikult naeratades, et igaüks saab sama ihaldusväärse keha, pingutades vaid ühe minuti päevas.



Vaatajate silmade ees päevast päeva virvendavad trimmis kehad reklaamivad salendavaid plaastreid, vöökoha peenendajaid ja alakeha trimmijaid. Ega kaine talupoja mõistusega eestlane ometi õnge ei lähe?



Kuid... rannahooaeg on liiga lähedal, et sügavamalt asjade olemuse üle mõtiskleda, ning keha liiga vormist väljas, et seda teistele jõusaalis demonstreerida. Tellime ära!



«Neid, kes ostavad, on palju. Liimile mineja on tavaline laisapoolne kontoritöötaja, kes pärast pikka päeva kontoritoolis väsinult teleka ette maandub ja teleturgu vaatab,» nendib treener ja kulturist Ott Kiivikas.



Kes siis ei tahaks vaid viis minutit päevas treenides kauneid kehavorme omandada, ja just sel põhjusel usutakse Kiivikase sõnul heal meelel lihtsatesse lahendustesse. Mugavust armastavale inimesele tundub sageli, et isegi tunnine jalutuskäik metsa all on liigne pingutus.



«Mängitakse inimeste tunnete peale. Lubadused paitavad kõrva – inimene tahab ilma vaeva nägemata saada head tulemust, ja seda talle ka lubatakse,» räägib Kiivikas. Kui spordisaali leidmiseks peab vaeva nägema, kodulehti otsima ja hindu küsima, siis teleturg jõuab otse koju kätte.



Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liidu presidendi ja Status Clubi treeneri Arnold Tokko suhtumine telepoodides müüdavatesse fitness-toodetesse on ühene. «Teleturus müüakse niivõrd mõttetuid ja kalleid asju, et inimesel jääb pärast ostmist üle kaks varianti: ta on hästi vait ega räägi oma ostust kellelegi või hakkab oma investeeringut tulihingeliselt kaitsma,» põrutab mees.



Tokko sõnul kehtib see kõigi trenažööride kohta, mida koju soetatakse. Tema kogemus näitab, et inimene on olemuselt laisk, seetõttu hakkavat vaid 10–20 protsenti emotsioonide ajendil tehtud ostu tegelikult kasutama. Või mis siin trenažööridest rääkida – paljud mäletavad ehk veel aega, kui pea kõigil eestlastel olid kodus Dünamo spordipoest ostetud sangpomm ja hantlid, mis nüüd juba aastakümneid kusagil tolmu koguvad...



Kõige mõttekamad ostud on treenerite jutu järgi minitrenažöörid, mida saab ka autosse kaasa võtta, või siis aeroobset koormust andvad kardioseadmed. «Need võivad hoolikal treenimisel isegi soovitud efekti anda,» kinnitavad nad.



Kõige ebaloogilisem olevat aga soovitada asju, mida kasutades saab mõõta tulemust sentimeetrites. «Näiteks kreemid, tänu millele reie ümbermõõt väheneb ja kints tõmbub kokku,» muigab Kiivikas. «Sellel lubadusel puudub igasugune alus, arvestades, millised füsioloogilised protsessid inimese organismis toimuvad.»



Miks ikkagi ei tööta? Treenerid põhjendavad oma seisukohti, et kerge vaevaga omandatud imevidin ei aita müüjate lubadust täita, mitme argumendiga.



«Saledama välimuse saavutamine eeldab ikkagi kaalulangust,» mainib Kiivikas. «Kaal langeb siis, kui me kulutame päevas rohkem energiat, kui sisse sööme. Kui naisterahvas sööb paar tuhat kilokalorit päevas, siis kaalu säilitamiseks peaks ta suutma kulutada umbes 300 kilokalorit, see aga eeldab saledama kehakuju puhul vähemalt 45-minutilist rahuliku tempoga treeningut.»



Teleturus aga lubatakse salenemist alates ühes minutist treeningust päevas, ja see ongi teine põhjus, miks väljahõigatud loosungid ei tööta, kinnitavad treenerid. «Mõju avaldab alles tunniajane treening,» selgitab Kiivikas, «muud lubadused ei vasta tegelikkusele.»


Toitumisest ja liikumisest räägitakse reklaamides väga vähe. Kuigi üldised soovitused saab kaasa anda ka ilma inimest nägemata, on täpne toidukogus, mis kaalu langetada aitab,  igaühel individuaalne, sõltudes kaalust ja pikkusest.



Jõusaalist parem. Paljud reklaamid vastandavad oma kaupa jõusaalile. «Säästa raha kuluka jõusaali arvelt,» soovitab muljetavaldavalt peene pihaga näitsik vibreeriva vöö reklaamis.


Tokko ja Kiivikas vaidlevad talle tuliselt vastu. «See õllekõhuga mees, kes kodus heast vormist unistab, ei hakka kunagi iseseisvalt kodus trenni tegema,» on Tokko veendunud.



Kiivikase jutu järgi on iseseisev treening sama efektiivne kui juuksuris endale ise soengut teha: «Lähed juuksurisse, võtad lauanurgalt käärid, lõikad siuh-säuh tuka ära, asetad raha tasakesi letile ja hiilid jälle välja. Algajal, pahatihti ülekaalulisel inimesel, on enne treenimist vaja hädasti nõuandeid, jõusaali minemast takistab aga valehäbi, sest treener on enamasti treenitud kehaga noor mees.



Eriti naistel on hirm hästi treenitud heas vormis mehe käest nõu küsida,» räägib Kiivikas. «Tulemus ei sõltu ainult ühest trenažöörist või kreemist, mida kehale määritakse, vaid selleni jõudmiseks peab õiges vahekorras treenima, toituma ja puhkama.»



Treening on eeltöö muutuseks, aga muutumine käib õige toitumise kaudu. «Millest me ilusamaks, suuremaks ja targemaks läheme, kui meil ei ole materjali?» küsib Kiivikas ja lisab: «Uskuge, see tunne, mis te regulaarsest tunniajasest treeningust saate, erineb oluliselt viieminutilisest tulutust ponnistusest.»



Valik imevidinaid


Top Shopi veebipoe populaarsemaid tooteid kommenteerib treener ja


kulturist Ott Kiivikas.



Ti-Ji rohelise tee plaastrid –


loomulik viis kiireks liig-


kilodest vabanemiseks.


Hind: 399 kr



Lubadus: Plaaster eritab rohelise tee ekstrakti, mõjub 24 tundi ning on lihtsaim viis kehakaalu alandamiseks.


Kommentaar: Ausalt, sellist asja on isegi raske kommenteerida. Millise protsessi peaks plaaster esile kutsuma? Rohelises tees sisalduv kofeiin võib ju rasvapõletust stimuleerida, aga mõju tekib ikka vaid koos füüsilise koormusega.


Kui suurem osa toitu läheb suu kaudu sisse, siis mulle jääb arusaamatuks, millise loogika põhjal suudab organism tänu plaastrile rohkem energiat ära kulutada. Sel juhul peaks enamik kaheksa tassi kohvi päevas joovaid kontoritöötajaid saledad olema. Aga nad ei ole ju!



Ab Rocketi kõhulihaste trenažöör


Hind: 1299 kr


Lubadus: Kuni 5 cm kõigest 14 päevaga, ja seda ainult viie minutiga.


Kommentaar: Vaadake, siin reklaamib toodet inimene, kes on ise pool elu ilmselt jõusaalides veetnud. Kavalalt lubatakse, et inimene kaotab kuni viis sentimeetrit, kuid kui kaotab ka null sentimeetrit, on ju lubadus selle järgi samuti täidetud.


Me jõuame sinnamaani, et lubadused on konksuga asjad. Selle asemel soovitaksin nendel, kes tahavad kodus kõhulihaseid treenida, omal jõul istessetõuse või jalatõsteid teha. Toime on kindlasti vähemalt sama hea.



Orbitrek Elite


Hind: 3299 kr


Lubadus: Treening ja rasvapõletus kuni 820 kalorit tunnis.


Kommentaar: Idee poolest võib selline kalorikulutus täiesti reaalne olla, kui tund


aega hoogsalt treenida. Kuid see kehtib suurema kaaluga inimese kohta, sajakilone meesterahvas võib sellise hulga kaloreid ära kaotada küll tunni jooksul. See on oluliselt realistlikum lubadus, kui öelda, et võtame kilod maha, kui teeme viis minutit trenni.


Kardioseadme puhul olemegi tõele kõige lähemal. Kuna Eestis on ilm väga muutlik, valgustust on vähendatud, siis vahel ongi mõistlikum halva ilmaga koju jääda ja


aeroobset trenni teha. Ratas või ellips tasub kõige enam ostmist!



Vibra Tone – vöökoha salendamine


Hind: 799 kr


Lubadus: Mugavalt ilusaks ilma pingutuseta, säästad raha kuluka jõusaali arvelt. Venemaa treenerid on aastakümneid kasutanud seda tippatleetidega.


Kommentaar: Siin peaks saama tagasisidet inimeselt, kes on toodet proovinud, mina ei ole vibreerivaid tooteid kasutanud. Venemaa treenerid on kahjuks läbi aegade kasutanud ka abivahendeid keelatud ainete näol, siinkohal on see kiitev väide asjakohatu.


Ma ei võrdleks seda Eestis pakutava Power Plate’i vibratsioonitrenniga, seal tehakse trenni vaid treeneri järelevalve all ja kindla aja jooksul, sest igasugune vibratsioon kahtlemata ju mõjutab organismi.


Siin viskame ennast selili teleri ette, võib-olla sööme kartulikrõpsu ka ning samal ajal  masin muudkui täristab. Efekt on ebatõenäoline.



Leg Magic – ilusa ja treenitud alakeha valem


Lubadus: Üks minut päevas ja saad ilusa ja seksika figuuri.


Hind: 1499 kr


Kommentaar: Küsimus on ikkagi selles ajafaktoris, lubatakse imelühikese ajaga imehead tulemust. Mul tekib küsimus, mis inimene see on, kes seda usub. Ei pea olema treener, et sellest aru saada, et see on sinisilmne lubadus.


Tootel on 14-päevane garantii, hiljem ei saa seda tagasi viia.


Kui pikemalt trenni teha, siis võib-olla ongi pikemaajalisem mõju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles