Uuring: naised saavad haigustest kergemini jagu

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix
Hiirtega katseid teinud Kanada uurijad väidavad, et naistel on meestest tugevam immuunsüsteem.

Nende avastuse kohaselt muudab naissuguhormoon östrogeen haigustekitajatega võitlemise tõhusamaks, kirjutab BBC News.

McGilli ülikooli uurimisrühma teadlased leidsid, et östrogeen mõjutab ensüümi kaspaas-12, mis takistab organismis põletikuliste protsesside teket. Immuunsüsteemi esmaseks kaitsevahendiks haigustekitajate vastu on aga just põletikuline reaktsioon.

Katsed tehti hiirtega, kellel puudus kaspaas-12 sisaldav geen ning kes olid seetõttu haiguste suhtes äärmiselt vastupidavad. Kui hiirte kehasse viidi kaspaas-12 sisaldav inimgeen, muutusid osad hiired, nimelt isasloomad, haigustele vastuvõtlikumaks.

Sellest järeldasid uurijad, et emaste hiirte organismis leiduv östrogeen takistas kaspaas-12 sisalduva geeni avaldumist. Kuna eksperimentides kasutati inimgeene, usuvad teadlased, et tulemusi saab laiendada ka inimestele.

«Tulemused näitavad, et naiste immuunsüsteem reageerib haigustekitajatele meeste omast tugevamalt,» sõnas uurimisrühma juht doctor Maya Saleh.

Ka Suurbritannias asuva Cambridge’i ülikooli doktor Leslie Knapp kinnitas, et on olemas tõendeid, mis kinnitavad, et naiste immuunsüsteem suudab infektsioonidest paremini jagu saada.

«On hästi teada, et naiste organism vastab infektsioonidele järsumalt ja paraneb meestest kiiremini,» sõnas Knapp.

Tema arvates võib naiste tugevama immuunsüsteemi põhjuseks olla nende roll laste sünnitaja ja hooldajana, mis tagab liigi säilimise. «Evolutsiooni mõistes on mitme naisega paljunemiseks vaja vaid üht meest, aga naised on järeltulijate tootmise seisukohast palju tähtsamad,» selgitas uurija.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles