Argikeskkonna kemikaalid kahjustavad meeste viljakust

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argikeskkonnas leiduvad kemikaalid ohustavad tulevaste meeste tervist
Argikeskkonnas leiduvad kemikaalid ohustavad tulevaste meeste tervist Foto: Caro / Scanpix.
Suurbitannia teadlane professor Richard Sharpe hoiatab oma värskes raportis, et paljud kodudes levinud kemikaalid kahjustavad veel sündimata poiste tervist.
Eelkõige on toidus, kosmeetikas ja puhastusvahendites sisalduvad kemikaalid ohuks poiste viljakusele, kirjutab BBC News.

Sharpe, kes kuulub Suurbritannia Meditsiiniuuringute Nõukogu nimelisse organisatsiooni, seostab inimeste igapäevast kokkupuutumist ftalaatide, bisfenoolide ja pestitsiididega üha tavalisemaks muutuvate sünnidefektide, sageneva munandivähi ja sperma kvaliteedi langemisega. Tema hinnangul mõjutavad need kemikaalid meessuguhormoon testosterooni tööd.

Sharpe’i sõnul võivad kemikaalid juba emaüsas poiste tervist kahjustada, takistades testosterooni toimet. Nimelt on loomadega tehtud katsed näidanud, et testosterooni mõjutavad kemikaalid soodustavad peenise väärarenguid ja munandivähi teket ning langetavad sperma elujõulisust. Kemikaalidega saastunud keskkonna säärast mõju on täheldatud ka metsloomade puhul.

Sharpe’i sõnul peaksid eriti ettevaatlikud olema rasedust planeerivad naised, kel tuleks loetletud kemikaalidega kokku puutumist vältida. Sama rõhutas ka ohtlike kemikaalide kasutamise vastu võitleva ühenduse CHEM direktor Elizabeth Salter Green, kes soovitas rasedatel võimalikult vähe kosmeetikat kasutada.

«See, et hormoonide tööd häirivate kemikaalide mõju on kuhjuv ja sääraseid kemikaale, millega inimesed kokku puutuvad, on märkimisväärne arv, peaks olema suurimaks ajendiks viia inimeste kokkupuuted nendega miinimumini,» sõnas professor.

Teadaolevalt häirivad suguhormoonide tööd järgmised kemikaalid:

Ftalaadid (kasutatakse vinüülpõrandates, plastis, seepides ja hambapastades)

Bisfenool (kasutatakse lutipudelites, konservipurkides, mobiiltelefonides, arvutites)

Pestitsiidid – püretroidid, linuroon, vinklosoliin ja fenitrotioon

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles