Tervishoiuamet hakkab Mehhikost naasnud haige juhtumit uurima

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervishoiuamet hakkab uurima Mehhikost naasnud seagripi kahtlusega naise juhtumit, kes jäi Eestis esialgu arstiabita.
Tervishoiuamet hakkab uurima Mehhikost naasnud seagripi kahtlusega naise juhtumit, kes jäi Eestis esialgu arstiabita. Foto: Liis Treimann
Mai alguses Mehhikost Eestisse naasnud ja haigeks jäänud Kaija Jõks heidab perearstile ja kiirabile ette, et nad ei osanud seagripi kahtluse korral tegutseda ja jätsid ta hooletusse. Juhtumi üksikasju hakkab uurima tervishoiuamet.

 

Pärast reisilt koju jõudmist ilmnesid äsja seagripi kodumaal viibinud naisel ehmatavad haigusnähud – iiveldus, kõhulahtisus, oksendamine, nõrkus ja kõrge palavik. Esimese asjana helistas Jõks perearstile, kuid sai vastuseks, et see mure ei kuulu perearsti kompetentsi ning pöörduda tuleks kiirabisse. Sealt lubati, et asja uuritakse ja helistatakse tagasi, kuid kõnet ei tulnud.

Lõpuks sai Jõks abi ja käis kontrollis Lääne-Tallinna keskhaigla nakkuskeskuses, kus tal diagnoositi kardetud seagripi asemel kõhugripp.

Murega esialgu üksi jäetud Jõks heidab perearstile ja kiirabile ette, et nad ei osanud ega teadnud, mida seagripi kahtluse korral teha.

Siiski peaks arstidel vastav teave olemas olema, sest tervishoiuamet saatis seagrippi puudutavad juhised perearstidele, kiirabile ja haiglatele välja 30. aprillil.

«Kõik – nii perearstid, kiirabi kui ka haiglad on teavitatud, kuidas toimub abi osutamine, kui inimesel kahtlustatakse uut tüüpi grippi. Uue gripi kahtlusega patsient tuleb võimalikult kiiresti suunata nakkusoakonnaga haiglasse,» ütles tervishoiuameti peadirektor Üllar Kaljumäe.

Jõksi juhtumi kommentaariks sõnas Kaljumäe, et perearstil on tulenevalt tööjuhendist kohustus alati korraldada patsiendi ravi.

«Mis puudutab kiirabi, siis kiirabi väljasõitu vahendab häirekeskus. Seoses uue gripi võimalusega on ka häirekeskus informeeritud, kuidas käituda. Miks häirekeskus tagasi ei helistanud, vajab selgitamist,» märkis Kaljumäe ja lisas lõpetuseks, et tervishoiuamet hakkab juhtumit uurima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles