Suitsust loobumise võistlusel kukkus läbi iga neljas laps

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis suitsetatakse palju.
Eestis suitsetatakse palju. Foto: Toomas Huik.

Tervise Arengu Instituudi (TAI) mitmendat aastat korraldatud võistlusel «Suitsuprii klass» ei suutnud pooleks aastaks sigaretist loobuda umbes veerand lastest.

27. oktoobrist 2008 kuni 27. aprillini 2009 toimus Eestis juba seitsmendat korda «Suitsuprii klassi» võistlus, mille lõpetas edukalt kokku 10 606 õpilast, vahendas TAI pressiesindaja.
 
Oktoobrist alustasid võistlust 188 koolist 733 klassi, kokku 13 842 õpilast.

Võistluse lõpetas edukalt ehk kuue kuu jooksul suutsid suitsupriid olla 173 kooli 569 klassi (77,6 protsenti osalenud klassidest) ja 10 606 õpilast (76,6 protsenti kõikidest osavõtnud õpilastest).

Võistluse edukalt läbinud klasside vahel loositi välja kümme rahalist preeemiat suurusega 6000 krooni.

«Suitsuprii klassi» võistlus on suitsetamisvastane ennetusprogramm koolinoortele, mille peamisteks eesmärkideks on ennetada või edasi lükata suitsetamise ja suitsuvabade tubakatoodete tarbimise alustamist laste ja noorte seas, motiveerida õpilasi, kes tarbivad tubakat sellest pahest loobuma ning toetada tubakavabadust kui eluviisi.

Võistlusel osalevad klassid koos klassijuhatajaga otsustavad olla tubakavabad vähemalt kuus kuud. Lisaks suitsetamisele ei tohi tarbida ka muid suitsuvabasid tubakatooteid ega teha vesipiipu. Klass kinnitab soovi olla suitsuprii lepinguga, mis ühiselt allkirjastatakse.

Võistluse idee pärineb Soomest, kus alates 1989. aastast on võisteldud igal aastal. Nüüdseks on sellega seotud 20 Euroopa riiki, sealhulgas ka Eesti, alates 2001. aastast.

Kuna suitsetama hakatakse üha nooremas eas, osalevad alates 2007. aastast võistlusel ka 4. klassid. Global Youth Tobacco Survey (GYTS) uuringu järgi on Eestis 35 protsenti noortest proovinud suitsetamist enne 10. eluaastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles