Ameeriklased kardavad GPSi krahhi

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameeriklased kardavad, et kehvas seisus satelliidid hakkavad peagi mõjutama GPS-navigatsiooni kvaliteeti.
Ameeriklased kardavad, et kehvas seisus satelliidid hakkavad peagi mõjutama GPS-navigatsiooni kvaliteeti. Foto: Margus Ansu
USA võimud kardavad, et GPS-navigatsiooni aluseks olevad satelliidid hakkavad kasutajaid üsna pea alt vedama.

GPSi kvaliteet hakkab ameeriklaste arvates halvenema juba järgmisel aastal ning selle tulemuseks võivad olla katkestused, rikked ja isegi valede juhiste andmine miljonitele inimestele üle maailma, kirjutas The Guardian.

Võimaliku krahhi põhjuseks on satelliitide väär haldamine ja vajalike investeeringute tegemata jätmine, mille tõttu võivad üliolulised GPS satelliidid rivist välja kukkuda. Satelliite on 1990. aastatest alates hooldanud ühendriikide õhujõud.

«Pole kindel, kas õhujõud suudavad soetada uusi satelliite piisavalt kiiresti, et säilitada GPS teenus katkestusteta,» seisis kongressile esitatud raportis. «Kui ei, siis võib see ebasoodsalt mõjutada mõningaid militaaroperatsioone ja tsiviilkasutajaid.»

Esimene asendussatelliit pidi startima juba 2007. aasta alguses, kuid õhujõud on sellega viivitanud mitmeid kordi. Praegune uus orbiidile lennutamise tähtaeg on selle aasta november.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles