Naistearst: pillid ei põhjusta viljatust

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Naistearstide Seltsi president dr Helle Karro lükkas tänasel naiste tervise teemalisel konverentsil «Koidust ehani» ümber levinud müüdid hormonaalse kontratseptsiooni kohta: üks levinumaid neist on see, et pillid põhjustavad viljatust.

Dr. Helle Karro sõnul ei kasuta paljud naised rasestumisvastaseid vahendeid kartusest kõrvaltoimete ees, kuid tema sõnul on oluline meeles pidada, et pillid on kasutusel olnud varsti juba 50 aastat ja selle aja jooksul on toimunud palju muutusi, peamiselt on vähenenud hormooni doos.

Üheks levinud müüdiks seoses pillidega on see, et nad põhjustavad viljatust või et pikaajalise pillide võtmise järel on rasestumine raskendatud.

«Pillid pigem varjavad võimalikku viljatust ja tsüklihäired tekivad neil, kellel olid eelnevad tsüklihäired,» märkis Dr. Karro. Anovulatoorsed ehk ilma munaraku valmimiseta mentstruaaltsüklid võivad tema sõnul pillide võtmise järel jääda väga vähestel.

Kui üks dr Karro näiteks toodud uuring on näidanud, et esimese kolme kuu jooksul pärast pillide ärajätmist oli fertiilsuse taastumine pisut langenud, siis teine uuring tõestas hoopis, et varasem pikaajaline pillide kasutamine ei vähenda, vaid hoopis suurendab viljakust.

Üheks oluliseks küsimuseks pillide võtmise ja hilisema rasestumise puhul on dr Karro sõnul ka see, kas rasedaks jäämisega peaks mõni kuu pärast pillide ärajätmist ootama. Uuringute põhjal pole tema sõnul sellist vajadust tõestatud ehk siis varasem pillide võtmine ei tõsta rasedusega seotud riske.

Pillid ja vähk

Erinevate uuringute põhjal on dr Karro sõnul selgunud, et üldiselt pillid vähiriski ei suurenda.

Mõned uuringud on siiski inimestes hirmu tekitanud. Dr Karro tõi välja ühe emakakaelavähi riski uuringu, mida piirati nendega, kellel oli tõestatud papilloomiviirus, mis on iseenesest suurimaks emakakaelavähi riskifaktoriks ehk siis selliste uuritavate puhul on loogiline, et emakakaelavähi risk on kõrgem.

Samas on aga vähiliike, mille puhul hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite kasutamine riski isegi vähendab: nendeks on endomeetriumi ja munasarjavähk ning kolorektaalne vähk. Seejuures on pillide positiivne mõju sõltuvuses kasutamise kestusest - mida kauem kasutatud, seda suurem mõju.

Kui paljud kardavad seda, et pillid tõstavad venoosse trombemboolia riski, siis rasedus tõstab seda riski dr Karro sõnul mitu korda rohkem. Lisaks tõi ta välja, et üldiselt kasutavad pille noored naised, kellel on madal absoluutne risk saada venoosne trombemboolia. Uuringud on samuti näidanud, et kui lõpetada pillide võtmine, siis langeb risk juba kolme kuu jooksul samale tasemele nagu neil, kes pole pille võtnud. Kokkuvõttes on risk siiski minimaalne.

Dr Karro rõhutas, et oluline osa on iga vähiliigi puhul pärilikel teguritel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles