Aspiriin ei sobi tervetele südamehaiguste ennetamiseks

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aspiriin
Aspiriin Foto: AP / Scanpix
Ehkki mitmed uuringud on näidanud aspiriini võimalikku südamehaigusi ennetavat toimet, ei tohiks terved inimesed ravimit siiski pikema aja jooksul tarvitada.
USAs ja Kanadas kirjutatakse aspiriini sageli välja neile, kel on olnud südameinfarkt või insult, et nende seisundite kordumist ennetada, aga ka täiesti tervetele inimestele, kel on suurenenud infarktirisk, kirjutab CBC.ca.

Värske uuringu järgi peaksid terved inimesed aga ravimi kasutamisest hoiduma, kuna see võib neile sisemisi verejookse põhjustada.

Oxfordi ülikooli professori Colin Baigenti uurimisrühm vaatles kuue varasema uuringu tarbeks kogutud andmeid 95 000 madala kuni mõõduka südamehaiguste riskiga inimese ja 17 000 kõrge riskiga inimese kohta.

Selgus, et kümne tuhande osaleja kohta, kel olid südamehaigused juba tekkinud, aitas väikeste aspiriinidooside võtmine ennetada aasta jooksul 200 infarkti ja insulti. Kümne tuhande terve inimese kohta aitas ravim aga vältida vaid seitset infarkti ja insulti, suurendades samas oluliselt sisemiste verejooksude riski. Seega kaaluvad ravimi kõrvaltoimed tervete inimeste puhul selle võtmisest saadava kasu üles.

Uuringu autorite sõnul näitavad saadud tulemused, et terved inimesed ei tohiks aspiriini tarvitada ka siis, kui neil on suurenenud infarkti- ja insuldirisk. Nad rõhutasid, et pole olemas tõendeid, mis kinnitaks, et aspiriini pikaajalisest kasutamisest tõusev tulu tervete inimeste puhul ravimi kahjulikud omadused üles kaaluks.

Juba infarkti või insuldi üle elanute seas vähendas aspiriini tarvitamine nende tervisehädade kordumist aga tervelt viiendiku võrra.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles