Nakkushaiguste labor avardab testipiire

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laboratoorium.
Laboratoorium. Foto: Toomas Huik

11. juunil avab SA Ida-Viru Keskhaigla laboriteenistus molekulaardiagnostika labori, mis parandab oluliselt piirkonna HIV-positiivsete ja C-hepatiidiga nakatunute ravi jälgimist. Nüüdsest ei pea Ida-Virumaa teste enam saatma analüüsiks Tallinna või Tartu laboritesse.


Avatud molekulaardiagnostika labor on oluline peamiselt eelnimetatud viirushaiguste puhul. Labori testid on vajalikud haiguse prognoosimisel, viirusvastase ravi määramisel ja jälgimisel, antiretroviirusravimite ravi vastuse hindamisel ning HIV nakatunute ja aidsi (omandatud immuunpuudulikkuse sündroom) haigete jälgimisel ja uurimisel.

Laboritestidega määratakse läbivoolutsütomeetri abil patsientide leukotsüütide pinnamarkerid, mis on vajalikud immuunstaatuse määramiseks. Lisaks teostatakse PCR-meetodil põhinevaid DNA ja RNA uuringuid, et määrata nakatunud patsiendi organismis ringleva viiruse hulka. «Testid aitavad hinnata haiguse dünaamikat,» selgitab laboriteenistuse vanembioanalüütik Hille Nilbe ning lisas, et oluline on protsessi stabiilsus.

Kuna molekulaardiagnostika ülimalt täpne ning üha ulatuslikumalt kasutatav diagnostikameetod, on Ida-Viru Keskhaigla molekulaardiagnostika labori eesmärk juurutada tulevikus lisaks eelnimetatud testidele ka teisi teste, mis võimaldavad täpsemat diagnostikat ja tänu sellele ka patsientide paremat ravi.

Molekulaardiagnostika labori idee teostuse algas 2008. aasta lõpus, kui Ida-Viru Keskhaiglasse asus tööle geenitehnoloog-laborispetsialist Helen Uibopuu. Täna töötavad laboris täiskohaga kaks inimest.

Labori varustusse kuuluvad läbivoolutsütomeeter ja täisautomaatne reaalaja PCR uuringusüsteem. PCR-süsteemi moodustavad täisautomaatne nukleiinhapete puhastamise seade, mis võimaldab segada ka PCR segu, ja reaalaja PCR seade. Labor asub Ida-Viru Keskhaigla Puru korpuse polikliiniku teisel korrusel.

Ida-Viru Keskhaigla molekulaardiagnostika labori seadmetesse on investeeritud 3,4 miljonit krooni. Summast 60 protsenti ehk 2,0 miljonit krooni laekus tagastamatu välisabina projekti «Nakkushaiguste diagnoosimise ja ravivõimaluste kaasajastamine Ida-Viru Keskhaiglas» toetuseks Norrast. Ülejäänud 1,4 miljonit krooni investeeris haigla omavahenditest.

Seadmed tarnisid ja Ida-Viru Keskhaigla töötajad koolitasid välja OÜ ISIS Medical ja OÜ InBio.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles