Vaheldusearmastajaile

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roosa-valge pärg: ripp-petuunia «Million Bells» ja suureõielised suuterad on Meeli Kastepõllu lemmik-
suvelilled.
Roosa-valge pärg: ripp-petuunia «Million Bells» ja suureõielised suuterad on Meeli Kastepõllu lemmik- suvelilled. Foto: Meeli Kastepõld,Leili Piir

Neil lillesõpradel, kes on kärsitu loomuga ja tahavad väga ruttu


uusi värvi- ja vormimänge luua, on mõttekas proovida oma võimeid ampleisse ja konteinereisse huvitavaid taimekooslusi seades.



Muidugi on kõige lihtsam osta aiandist juba taimestatud ampel ehk rippanum – eriti neil, kes pole  varem ühtki lille kasvatanud, ongi ehk targem nõnda sel alal esimesi samme astuda. Aga tõeline rohenäpp, olgu tal oma aed, terrass või tilluke rõdu, koostab seaded ikka ise.



Tavaliselt kasvatatakse ampleis ja kõrgetes lillekastides  petuuniaid, lobeeliaid, fuksiaid, siniseid tiiviklilli, kaksikkannuseid, alati õitsevaid begooniaid, metsvitsu, kassirattaid, maalõugu, luuderohulehiseid pelargoone,  südajaid suuteraid, raudürte, lehtertappe jt rippuvaid taimi. Suurtesse konteineriteisse võib panna kõiki suvelilli, arvestades kooslusi valides taimede kõrgust, õite värvi jm omavahelist kokkukõla.



Rippanumatest tasub eelistada suuremaid, mitu taime mahutavaid ampleid, soovitab Leili Piir osaühingust Lilleparun. Suured lillepuhmad, mis mõjuvad efektsemalt, vajavad aga ka rohkem kasvumulda ja pidevat hoolitsust. «Meie kasutame oma rippseadetes rõdulilledele mõeldud mullasegu, millele oleme lisanud kanasõnnikut ja granuleeritud lilleväetist,» rääkis Piir. Tema sõnul vajavad kõik suvelilled, kasvagu need rõdukastides, ampleis või konteinerites, sagedast kastmist ja väetamist, sest muidu ei pea taimed päikese ja tuule käes vastu.



Kaunite suvelilleseadete poolest kuulsa Haapsalu aia perenaine Meeli Kastepõld, kelle lemmikuiks on ilusad väikeseõielised ja üsna hooldusvabad ripp-petuuniad «Million Bells» (õitsevad hilissügiseni ega vaja äraõitsenud õienuppude eemaldamist) ning valged bakoopad ehk suuterad, kastab oma rõdukastides ja suurtes pottides sirguvaid lilli paar korda suve jooksul väetamislahusega ja lisab tavaliselt augustis mulda väetiseteri, sest kui toitained mullas lõppevad, raugeb ka lillede õitsemine.



Amplite ja konteinerite lilleseadeid tasub kujundada nõnda, et need oleksid vaadeldavad igast küljest, toonitab Piir.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles