Parimad kohad, kus imetleda tänavakunsti

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belleville'i kvartal, Pariis.
Belleville'i kvartal, Pariis. Foto: Caro / Scanpix
Reuters

vahendab Travel and Leisure välja toodud nimekirja kümnest paremast linnast, kus saab nautida tänavakunsti.


1. Los Angeles, USA

Ühed paremad kohad, kust otsida tänavakunsti, asuvad La Brea piirkonnas, eriti North La Brea Avenue'l. Maailma tuntuim tänavakunstnik Banksy on jätnud oma jälje mitmesse kohta Beverly kino läheduses. Samuti võib leida Warholi stiilis portreepilte uustulnuka MBW «sulest».

2. Berliin, Saksamaa

Pärast Berliini müüri langemist on tänavakunstnikud järjekindlalt vallutanud selle linna idapoolseid kvartaleid, eriti Mitte, Kreuzberg ja Friedrichshaini piirkonnas, kus seisab pikim siiani säilinud müürijupp. Kelle töid võib seal kohata? Šablooniga maalitud figuure Aliaselt ja Xooooxilt ning spray-värviga maalitud teoseid põliselt berliinlaselt Kripoelt.

3. Manhattan, New York, USA

Linna peamises kunstigaleriide kvartalis Chelseas on heaks tänavakunsti piirkonnaks 21. tänava plokk 10. ja 11. avenüü vahel. Eyebeam galerii ning selle ümbruse seinad on pea alati paksult täis maalitud. Siin võib näha Gaia, Immininent Disasteri ja Swooni, Shepard Fairey ja Daini töid ning mosaiigitaolisi tulnukaid ja roboteid Invaderilt.

4. Brooklyn, New York, USA

Parimad piirkonnad on North 6th Street, Ainslie tänav ja Roeblingi tänav, kus seina kaunistab Nick Walkeri maalitud kõrgustesse kerkiv raadio teel kontrollitav kaelkirjak. Lisaks võib leida koomiksite stiilis tänavakunsti Faile'ilt, eriti värvikaid fotokollaaže Judith Supine'ilt ja puulõike stiili C215-lt.

5. Sao Paulo, Brasiilia

Suundu linna lääneküljel asuvasse trendikasse Vila Madalenasse, kus kuulus Beco do Batman on kaetud pidevalt muutuvate kunstiteostega. Vaata kohalike Speto ja Nunca puulõike stiilis töid ning unelevaid, kollakaid Os Gemeose (kaksikvendade Otavio ja Gustavo Pandolfo) maalitud figuure.

6. London, Inglismaa

Tänavakunsti on ohtralt East Endis, eriti multikultuurses piirkonnas Brick Lane'i kandis ning Shoreditchi ja Spitafieldsi tööstuskvartalites. Siit võite leida Shepard Fairey dramaatilisi, propagandistlikus stiilis musta-puna-valgeid postreid.

7. Melbourne, Austraalia

Melbourne on tõeline tänavakunsti meka. Hosier Lane, mis asub keskses ärikvartalis, on täielikult üle maalitud. Siit võite leida osavalt maalitud superkangelasi ja ka moonutatud nägusid Anthony Listerilt, samuti glamuurseid fotograafilise täpsusega maalitud naiste portreesid Rone'ilt.

8. Pariis, Prantsusmaa

Kuigi maailma kaks kuulsamat tänavakunstnikku, Blek le Rat ja JR on pärit Pariisist, ei näe nende tööd Prantsusmaa pealinnas enam kuigi tihti. Siiski võib õnne proovida Belleville'i ja Menilmontant'i ümbruses. Lisaks võib tänavakunsti leida boheemlaslikult šikis Le Marais kvartalis.

9. Buenos Aires, Argentiina

Kõige paremad tööd asuvad Belgrano ja Palermo piirkonnas. Kõige enam võib kohata kohaliku Doma kollektiivi sõbralikke multifilmilikke seinamaalinguid, kuid kiigata tasub ka tuntud kunstniku Blu monumentaalseid seadeid.

10. Petlemm, Palestiina

Müüril, mis toimib nii kultuurilise kui ka füüsilise barjäärina, tundub kunst kõnetavat tavapärasest valjumalt. Mitmete prominentsete tänavakunstnike 2007. aasta näituseks valminud tööd on siiani nähtavad, nende seas on Banksy, Swoon ja Blu.

Kuid imetlemist väärt on ka Iisraeli kunstiku Know Hope ja JR'i portreed iisraellastest ja palestiinlastest kõrvuti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles