Eestis on vaktsineerimisest veel vara rääkida

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Kui Soomes ja Suurbritannias kavatsetakse uue gripi ehk nn seagripi vastu kõiki vaktsineerima hakata, siis Eestis pole tegevusplaan veel kindel.


Tervisekaitseinspektsiooni sisekommunikatsiooni spetsialist Kairi Pikk ütles Tarbija24.ee'le, et praegu on vaktsineerimisest veel vara rääkida ning iga riik otsustab selle vajaduse eraldi.

Kuna sügisel algab tavaliselt sesoonsesse grippi haigestumine, ei saa tema sõnul välistada, et sellega koos haigestutakse rohkem ka uude grippi.

Vaktsiini uue gripi vastu oleks aga Euroopa Ravimiameti (EMEA) andmeil lootust saada alles detsembris. Samas on üldiselt tavaline praktika, et gripivaktsiin n-ö uueneb koos viiruse muutumisega. «Iga aasta tuleb turule vaktsiin, mis on toodetud selle gripiviiruse baasil, mis eelmisel hooajal ringles,» selgitas Pikk.

Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna juhataja Ülla-Karin Nurm ütles, et Eesti langetab otsuse vaktsineerimissihtrühmade kohta lähiajal, võttes arvesse WHO ja ECDC soovitusi. «Samas võivad need otsused ka muutuda, kui aja jooksul täieneb informatsioon, mida me viiruse, tema käitumise ja vaktsiini kohta teada saame,» lisas ta.

Ka tulevase vaktsiini hind ei ole teada, sest ravimifirmad pole Nurme sõnul veel hinnapakkumisi teinud. «Samuti ei ole täpselt teada, kas tuleb rakendada 1- või 2-doosilist strateegiat, millest oleneb samuti vaktsineerimise hind ühe inimese kohta,» ütles ta.

Nurm selgitas, et kuna tegemist on täiesti uue vaktsiiniga ja inimesed ei ole immuunsed, siis tõenäoline on, et immuunsuse saavutamiseks on vajalik kaks süsti - sarnaselt sellega, nagu tehakse korduvsüste puugivaktsiini puhul. 

Kokkuvõttes on aga igasuguse gripi vastu vaktsineerimine iga inimese vaba valik. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles