Uuele gripivaktsiinile kuluks Eestis üle 400 miljoni krooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse teadlased Lyoni laboris uue gripi vastast vaktiini välja töötamas.
Prantsuse teadlased Lyoni laboris uue gripi vastast vaktiini välja töötamas. Foto: AP/Scanpix

Kui linnugripp levis üle maailma kolme kuuga, siis seagripp ehk uus gripp tegi seda kolme nädalaga. Et teada saada, kui palju on Eestil võimalik veel olematut gripivaktsiini osta ning kuidas vältida gripisurmasid, alustasid ametnikud uue gripiplaani koostamist, kirjutab Kristi Leppik ajalehes Postimees.

Eestis on seagrippi nakatunud 23 inimest, neist esimene jäi haigeks mai lõpus. Ning kuigi uus gripivaktsiin on alles väljatöötamisel ning peaks valmima kõige varem selle aasta detsembris, soovitas maailma terviseorganisatsioon (WHO) alustada riikidel plaani koostamist, kui palju oleks vaja gripi leviku peatamiseks inimesi vaktsineerida.

Paljud suurriigid, nagu näiteks Prantsusmaa ja USA, on samas avaldanud lootust, et nad saavad vaktsineerimisega alustada juba septembris või oktoobris. WHO soovitusel tuleks vaktsineerida vähemalt 20 protsenti riigi elanikest - Eesti puhul tähendaks see ligi 260 000 inimest.

Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsleri Ivi Normeti sõnul kuluks Eestil ainuüksi riskigrupile vaktsiini ostuks 50 miljonit krooni, millele lisanduksid veel vaktsineerimise läbiviimise kulud. Et süstida kõigile Eesti elanikele gripivaktsiini, kuluks üle 400 miljoni krooni.

«Kuna praegu maksab tavalise gripivaktsiini inimene ise, siis on raske öelda, milline see otsus uue gripi osas tuleb,» vastas Normet küsimusele, kui palju peaks inimene ise oma rahakotti vaktsiiniostul kergendama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles