Algas rahvusvaheline rinnapiimanädal

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asjatundjad soovitavad last imetada kuni tema teise sünnipäevani ja kauemgi
Asjatundjad soovitavad last imetada kuni tema teise sünnipäevani ja kauemgi Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF
1.-7. augustini tähistatakse üle maailma rahvusvahelist rinnapiimanädalat, mille tänavuseks teemaks on «Imetamine – elutähtis kriisiolukordades».

Rinnapiimanädala eesmärk on juhtida tähelepanu sellele, kuivõrd oluline roll on imikute rinnaga toitmine ka kriisiolukordades ja rõhutada imetamise toetamise vajadust igal ajal.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) ja ÜRO lastekaitseorganisatsioon UNICEF soovitavad oma pöördumises, et lapsed oleksid esimese kuue elukuu jooksul vaid rinnapiima toidul (ilma lisatoidu, lisavedeliku ja ka veeta) ning imetamist jätkataks kuni lapse teise eluaastani ja kauemgi.

Tervise Arengu Instituudi andmetel saavad Eestis rinnapiima pooled kuni kuuekuustest lastest ehk ligi 53 protsenti. Euroopa Liidu keskmine näitaja on WHO andmetel 41 protsenti.

Tänu imetamise nõustajate tööle on Eesti keskmine aasta-aastalt paranenud. Samas on meil veel palju arenguruumi, et kõigil lastel oleks parim võimalus saada rinnapiima kuni teise eluaastani, ja et kuus esimest elukuud saaks laps vaid rinnapiima.

«Oleme harjunud arvama, et tissitamine on ema ja lapse vaheline asi,» sõnas sotsiaalministeeriumi perepoliitika juht Mari Kalkuni. «Väikese lapse ema vajab samas tugevat toetust, et alustada või jätkata rinnaga toitmist, mis ei ole alati nii lihtne, kui esmapilgul näib.»

«Siin on eriline roll lähedastel, eriti lapse isal, olulist abi saavad anda ka imetamise nõustajad,» jätkas Kalkun. «Oma panuse saame aga anda kõik, luues lapsele ja emale sobiva keskkonna ning uskudes, et tissitamine lapse teise sünnipäevani on vajalik ja võimalik.»

Rinnapiimanädalat tähistatakse igal aastal 1.-7.augustini enam kui 150 riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles