Euroopa riikides haigutavad hindade vahel suured lõhed

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: SCANPIX

Kaupade ja teenuste hinnavahed Euroopa riikides muutuvad tasapisi väiksemaks, kuid siiski leidub maid, mille hinnatase ületab regiooni keskmise või jääb sellele alla pea poole võrra.

Üldine tendents on, et Põhja-Euroopas on hinnad kõrgemad, Lõuna- ja Ida-Euroopas madalamad. Seda kinnitavad ka Eurostati hiljuti avaldatud andmed, mille järgi on Euroopa Liidu (EL) kalleim riik Taani ja odavaim Bulgaaria.

Taani hinnatase ületab Euroopa keskmise mitmekümne protsendiga nii toidukaupade ja jookide, kütuste, kodumasinate, sõidukite kui ka väljas einestamise ning hotellis ööbimise osas. Bulgaarias on aga majutus ja restoranis käimine 60 protsenti odavam kui ELis keskmiselt.

Eesti kuulub samuti odavamate riikide sekka – üldine hinnatase on meil kolmandiku võrra madalam kui ELi keskmine. Samas pole ühtegi kaubagruppi, milles Eesti eriliselt madalate hindadega teiste riikide seas välja paistaks. Kangad, rõivad ja aksessuaarid on isegi keskmisest kallimad.

Kõige soodsamalt saab rõivaid osta hoopis Suurbritanniast ja jalavarje Bulgaariast. Viimane paistab silma ka mööbli, vaipade, külmkappide, tolmuimejate ning teiste kodumasinate madalate hindadega. Brittide juurest saab aga lisaks hilpudele odavalt elektroonikat: telereid, DVD-mängijaid, arvuteid ja muud taolist.

Kui võtta arvesse ka kolm ELi kandidaatriiki Horvaatia, Makedoonia ja Türgi, ilmnevad veelgi suuremad lõhed. Makedoonia keskmine hinnatase ei küündi mitte 50 protsendinigi Euroopa keskmisest ja näiteks reisijatevedu on seal 62 protsenti odavam.

Euroopas on hinnad vähehaaval ühtlustunud viimased tosin aastat. Eurotsoonis muutusid hinnavahed esimestel aastatel märgatavalt väiksemaks, vahemikus 1999-2003 ühtlustumine aeglustus, kuid sai 2004. aastal jälle uue hoo.

Eurostati andmed põhinevad eelmise aasta jooksul 37 riigis tehtud hinnavaatlustel, mis hõlmasid ligikaudu 2500 erinevat toodet ja teenust.

Kus on odavam?*

Toit ja joogid - Bulgaaria

Alkohol ja tubakatooted - Rumeenia

Rõivad – Suurbritannia

Jalatsid - Bulgaaria

Elektroonika – Suurbritannia

Kodumasinad – Suurbritannia

Sõidukid - Rumeenia

Restoranid-hotellid – Bulgaaria

*Statistika hõlmab ELi riike

Allikas Eurostat

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles