Arteri test: rukkileib – eestlaste igapäevatoit

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Aastasadu on rukkileib meie toidulaual aukohal olnud. Leib oli põhitoit, kõik muu leivakõrvane. Leiva üle ei tohtinud kunagi nuriseda, oli see siis aganane või puhtast rukkijahust. Arter mekkis meie leivatööstuste laiast valikust viit rukkileiba ja hindas neid viiepallisüsteemis. Kõik leivad on head, tõdesid testijad.





1. Wabariigi leib


Tõeline Eesti leib naturaalselt kääritatud juuretisega. Sisaldab 68,5% rukkijahu. Valmistaja AS Pere Leib Tootmine. 320 g hind Tallinna Kaubamaja toidumaailmas 11.90.


Hinne 5

Testijad:

Ilus värv ja lõhn, maitsest rääkimata! Seda välismaal olles igatseks, seda ostaks ja sööks... Kareda hapuka maitsega, aga tundub ehe olevat. Võiks lõputult piimaga süüa.



2. Hiiumaa leib


Käsitsi vormitud leib. Tunnustatud Eesti maitse 2000. (Rukkisisaldust pole pakendil märgitud.) Valmistaja Hiiumaa Tarbijate Ühistu. 400 g hind Tallinna Kaubamaja toidumaailmas 15.90.


Hinne 5

Testijad:

Ehtne Eesti leib. Oleks veel soe ka... Tume, tihe ja magus! Kogemus ütleb, et säilib hästi ja kaua. Järelmaitse on mõnus. Tummine, suur käär.



3. Rukkileib «7 viilu»


Sisaldab 58% rukkijahu. Valmistaja Vilniaus Duona, Leedu. Müüja AS Leibur. 350 g hind Tallinna Kaubamaja toidumaailmas 10.50.


Hinne 5

Testijad:

Superhea. Väga maitsev, lapsepõlve leiva lõhnaga. Heledavõitu ja meeldiv.  



4. Vändra rukkileib


Säilitusaineteta käsitsitöö – suhkruvaba. Sisaldab 67% rukkijahu. Tootja OÜ Vändra Leib. 500 g hind Tallinna Kaubamaja toidumaailmas 14.90.


Hinne 4

Testijad:

Mureda tekstuuriga. Tundub, et kõik maitsed on tasakaalus, teistega võrreldes vähem hapukust. Kore, meeldiv faktuur. Meenutab kodus tehtud leiba, Viljapõllu lõhn, seda leiba peab nuusutama!



5. 100% rukis ja ainult rukis


Sisaldab 65 % rukkijahu. Tootja Fazer Eesti AS. 400 g hind Tallinna Kaubamaja toidumaailmas 9.90.


Hinne 3

Testijad:

Leib nagu leib ikka: pisut magus ja samas hapukas. Tihe leib heleda tooniga, teistega võrreldes tuimavõitu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles