Vanade asjade uus nägu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vampiiridele: verest nõretavad klaasid valmistas Teele Puusepp nii, et lasi punasel värvil klaasipõhjast alla valguda.
Vampiiridele: verest nõretavad klaasid valmistas Teele Puusepp nii, et lasi punasel värvil klaasipõhjast alla valguda. Foto: Teele Puusepp

ReUse Republicus valmisriideid ja ehteid ümber tegevate moekunstnikega liitunud disainer Teele Puusepp annab igavatele esemetele uue ja põneva näo.


Moe- ja disainiagentuuri KalaMari taaskasutust propageeriv projekt ReUse Republic on vanu firmariideid uueks ja omapärasemaks ümber õmblema meelitanud kümneid noori moekunstnikke, sealhulgas Britt Samosoni, Liina Steini ja Kirill Safonovi.



Vanu riiuleid, sööginõusid ja muid kodus vajaminevaid esemeid aitab aga nüüdsest ümber kujundada kunstiakadeemia disainerina lõpetanud Teele Puusepp. «Tegelikult pole selles midagi keerulist – tuleb ainult natuke oma peanuppu kasutada, ja sellega saavad hakkama ka tavainimesed,» nendib asjaosaline.



Esimesed asjad meisterdas Puusepp Superboxi laojääkidest ja need müüdi maha eelmisel nädalavahetusel Kristiine keskuses moetäikal.



Näiteks läksid müüki kuldsete lipsudega ilmestatud pesulõksud, millega kaunistada kingipakke, tavalised klaasid, millest olid saanud verest  nõretavad joogianumad, ja külmkapimagnetid, mis olid muudetud praktilisteks mälupulkadeks. Nende asjade hinnad jäid 15 ja 20 krooni kanti. Tavalistest kastidest kokkukruvitud raamaturiiulile oli Puusepa sõnul eriline tung ja selle lõpphinnaks kujunes 600 krooni.



Kuigi ReUse Republicu disaineritel läks moetäikal hästi, leiab Puusepp, et Eestis on asjade taaskasutamine ja roheline mõtlemine veel lapsekingades. «Mõned vaatasid mind küll nii, et ahah, tegid, aga miks tegid, imelik oled või,» meenutab ta. «Inimesed ei oska sellist asja hinnata ja ei saa mõttest aru.»



Samas leidub Puusepa meelest ka inimesi, kelle keskkonnateadlikkus kukkuva majanduse tingimustes kasvab ja kes on asjade ümbertegemisest huvitatud. «Minu juurde tuli ka inimesi, kes vaatasid, et oh, lahe idee – ma võiks ise ka niimoodi teha,» tõdeb ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles