Amway esindaja müüb suuvett nohurohuna

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amway kodulehel reklaamitakse Glisterit kui suuloputusvedelikku.
Amway kodulehel reklaamitakse Glisterit kui suuloputusvedelikku. Foto: http://www.quixtar.com

Eestis mitteametlikult tegutseva turustusketi Amway müüja soovitas suuloputusvedelikku kasutada nohurohuna ning kinnitas vedeliku raviomaduste vastu huvi tundnud perearstile, et seda võib kasutada ka mürgistuste raviks. Eesti ametiasutused aga tunnistavad, et ebaseaduslikku müüki nemad lõpetada ei saa.

Tallinna perearsti Karmen Paltsi tuttav tellis Amway müüjalt nohurohtu ning suuloputusvedeliku etiketti kandva pudeliga kaasas olnud eestikeelne kasutusjuhend tekitas meedikus hämmingut.

«Seal oli ära toodud, milleks kõigeks see sobib. Muu hulgas võis seda võtta ka mürgistuste puhul,» rääkis Telliskivi perearstikeskuses töötav Palts. Arsti sõnul uuris ta Amway esindajalt, kuidas seda mürgistuse puhul tarvitada. Müüja soovitas paar tilka lisada klaasile veele ja see segu ära juua.

«Ta ütles, et on ise selle järele proovinud. Näiteks, kui ta hakkab mingit halvaks läinud asja sööma, siis ta võtab seda enne alla ja siis kõht ei lähegi lahti,» meenutas perearst vestlust Amway müüjaga.

Kuna mürgistuse põhjuseid on väga erinevaid, siis on arsti hinnangul soovitus mürgistust ravida suuloputusvedelikuga ohtlik.

«Tegelikult joob inimene lihtsalt vett peale ja kui ta jääb selle peale lootma, siis võib see halvasti lõppeda,» leidis perearst.

Lisaks lubas suuloputusvedeliku Glisteri eestikeelne, kuid grammatika- ja faktivigu täis õpetus, et suuloputusvedelikku võib kasutada ka haavade desinfitseerimiseks.

Paltsi kinnitusel peab desinfitseerimisvedelik olema väga täpse kontsentratsiooniga ja kuigi suuloputusvedelikul on puhastavad omadused, ei pruugi see haava peale pannes anda loodetud tulemust.

Perearsti kinnitusel suuloputusvedeliku pudeli originaaletiketil selle imelistest raviomadustest juttu ei olnud. «Inglise keeles oli öeldud, et hoia 30 sekundit suus ja sülita välja ehk klassikaline suuvee kasutamisjuhend,» sõnas ta ja lisas, et ka toote enda pudel ei meenutanud ravimit.

Arsti sõnul hoiatas ta Amway müüjat, et nn nohurohu müümine on ebaseaduslik. «Ta ütles, et tema ei tea midagi, tekstid on antud ja tema räägib seda, mis talle on õpetatud, kuid lubas oma ülemustele edasi öelda,» meenutas arst müüjaga peetud telefonikõnet.

Ametid Amway äri lõpetada ei saa

Suuloputusvedelikku Glister pole Eestis ravimiameti kinnitusel ravimina registreeritud ning avaldusi ega kaebusi selle kohta pole amet seni saanud.

Tervisekaitseinspektsiooni kinnitusel pole Amway oma tegevust Eestis registreerinud. «Mis põhimõtteliselt tähendab, et seda [Amway tooteid - toim] siin müüa ei tohiks,» kinnitas inspektsiooni pressiesindaja Iiris Saluri.

Pressiesindaja sõnul on inspektsioon saanud Amwayga seoses ühe pöördumise. «Aga me ei saa teha ettekirjutust firmale, keda pole. Me saame kontrollida neid, kes on end majandustegevuse registris üles andnud,» tõdes ta.

Tarbijakaitseameti kinnitusel lahendavad nemad vaid neid probleeme, mis tekivad juhul, kui müüjaks on juriidiline isik ning ostjaks eraisik.

Kuna Amway esindajad müüvad kaupa käest kätte, siis tarbijakaitse sellega ei tegele. Küll aga rõhutas amet oma vastuses, et tavalisele tootele ei tohi anda raviomadusi, näiteks et see kaup või teenus ravib haigusi, talitlushäireid või väärarendeid, kuna sellisel juhul on tegemist eksitava kauplemisvõttega, mis on tarbijakaitseseadusega keelatud.

«Tarbijakaitseamet saab aga sekkuda vaid siis, kui müüjaks on juriidiline isik,» nentis ameti pressiesindaja Hanna Turetski.

Sobib mitme häda vastu

Postimees võttis ühendust kahe Amway müüjaga [nimed on toimetusel teada - toim], kes kinnitasid, et Glister sobib väga hästi näiteks kurgu-, igeme- või hambavalu raviks, kuna sellel on desinfitseeriv toime.

«Sellega saab näiteks kurku kuristada, kui kurk valutab, neelata on valus ja silmad on vesised, » jagas üks müüjatest näpunäiteid, kuidas suuloputusvedelikku külmetuse leevendamiseks kasutada.

Ta lisas, et on seda nohust põhjustatud vaevuste leevendamiseks ka ninna lasknud.  Mõlemad müüjad kinnitasid, et kasutavad Glisterit ise ja see tõesti toimivat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles