Teadur: parim mahlaõun on «Kuldrenett»
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Maaülikooli Polli aiandusuuringute keskuse teadur Neeme Univer ütleb, et parima maitsega õunamahla saab sordist «Kuldrenett», teised sordid on tema hinnangul liiga hapukad.
«Mahla võib tegelikult teha igasugustest õuntest enda maitse järgi, lihtsalt et osa õunu on liiga hapukad – näiteks «Antoonovka» on nii hapu, et igaüks seda mahla ei taha,» ütles Univer Õhtulehele.
Hoidisteks sobivad teaduri sõnul sellised õunasordid, mille viljaliha kuumutamisel värvi ei muuda.
Sellised sordid on näiteks «Aiailu», «Sidrunikollane» ja «Antoonovka», teised õunad võivad muutuda kuumutamisel tumedamaks.
Nendel kolmel õunasordil on sees ka piisavalt pektiinaineid ehk nendest tehtud moosid kallerduvad ise ja muutuvad paksemaks, nii et neid võib keeta tavalise suhkruga.