4G teenuseid tuleb oodata veel aastaid

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits.

Kuigi riik kuulutab eeldatavasti veel sel aastal välja mobiilsidetehnoloogia järgmise põlvkonna ehk 4G sageduse konkursi, saab selle vilju nautida alles aastate pärast.


EMT arendusdirektor ja juhatuse liige Tõnu Grünberg ütles E24'le, et tõenäoliselt hakkavad kohalikud operaatorid 4G võrku intensiivsemalt ehitama alles 2014.-2015. aastal.



Grünbergi sõnul on Eestis tänaseks laias piires valmis ehitatud 2G võrk, mis võimaldab kõneside- ja GPRS-teenuseid. Hetkel panustavad operaatorid aga 3,5G võrgu ehitamisele.



Kuigi täna on veel vara prognoosida, milliseid teenuspakette ja võimalusi 4G kasutuselevõtt endaga kaasa toob, ei usu mobiilsideoperaatorid, et sellega kaasneks teenuste hinnalangus.



«Ma tõmbaks siin paralleeli fikseeritud interneti teenusega, kus hinnad on püsinud võrdlemisi stabiilsed, aga kiirused on pidevalt kasvanud. Usun sama trendi ka 4G puhul,» ütles Tele2 juhatuse esimees Toomas Tiivel.



Tema sõnul on kliendi jaoks kõige tuntavam muutus mobiilse interneti kiiruste kasvamine, operaatori jaoks võrguressursi efektiivsem kasutamine.



Ka Elisa Eesti juhatuse liige Andrus Hiiepuu leiab, et olemasolevate teenuste puhul hinnad kindlasti ei muutu.


«Uute teenuste hinda hakkab suunama konkreetne turusituatsioon, mille kohta on täna selgelt veel liiga vara prognoose teha.»

Mobiilside areng


2G: kõneside, GPRS (väiksed andmesidekiirused, mõõdetavad Kbit/s)

3G (3,5G): kõnesidele lisandub kiire andmeside, kus andmete edastamise kiirus mõõdetav megabittides sekundis (videokõned, mobiil-TV jne)

4G: 3G'ga võrreldes oluliselt suurem samm edasi; andmete edastamise kiirus kordades suurem, sarnanedes kiire internetiühendusega kontoris või kodus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles