Mustikamahl võib rasvumisest ja diabeedist päästa

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustikamahla raviomadustele koguneb tasapisi tõendusmaterjali.
Mustikamahla raviomadustele koguneb tasapisi tõendusmaterjali. Foto: Robert F. Bukaty/AP
Teadlastel on alust arvata, et kord päevas bakteritega rikastatud mustikamahla joomine võib aidata ülekaalulisuse ja diabeediga võidelda.

Nimelt leidsid Kanada uurijad, et mustikamahl, millele oli lisatud marjade koorel elutsevaid baktereid, avaldas soodsat mõju hiirtele, vahendab Healthday.

Diabeeti põdevatel hiirtel vähendas selle joomine veresuhkru taset, noorematel hiirtel ennetas mustikamahl aga suhkurtõbe ja rasvumise teket.

«Selle uuringu tulemused näitavad selgelt, et bioloogiliselt rikastatud mustikamahlal on tugev rasvumise- ja diabeedivastane potentsiaal,» sõnas uuringut juhtinud farmakoloogiaprofessor Pierre S. Haddad Montreali ülikooli arstiteaduskonnast.

«Bioloogiliselt rikastatud mustikamahla näol võib olla tegu täiesti uue ravivahendiga,» lisas Haddad.

Mahlale lisatud bakteriliik serratia vaccinii suurendas joogi loomulikke antioksüdantseid omadusi. Sellist mahla joonud laborihiirtel, kel oli geneetiline eelsoodumus rasvumise, insuliinipuudulikkuse, diabeedi ja kõrgvererõhktõbi tekkeks, langes vere glükoosisisaldus kolme päeva jooksul 35 protsendi võrra.

«Need hiired olid suurepäraseks mudeliks, mis peegeldab täpselt rasvumise ja sellega seotud teise tüübi diabeedi esinemist inimestel,» lõpetas professor Haddad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles