Tangoteraapiaga Parkinsoni, Alzheimeri ja vaimsete häirete vastu

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tangot kasutatakse mitmetesuguste terviseprobleemide leevendamiseks
Tangot kasutatakse mitmetesuguste terviseprobleemide leevendamiseks Foto: GIANLUIGI GUERCIA/AFP
Argentina pealinna Buenos Airese suurima psühhiaatriahaigla neljandal korrusel käib tants ja trall – patsiendid liuglevad arstide ja õdedega tangorütmis tantsupõrandal.

Veel paar kuud tagasi olid mõned neist liiga häbelikud, et rääkida ning teised suutsid kõndides vaevu tasakaalu hoida, kirjutab Reuters.

Tango on mitmesuguste tervisehädade ravis viimane sõna, mida kasutatakse erinevates riikides Itaaliast Austraaliani. Kirgliku tantsuga leevendatakse nii Alzheimeri ja Parkinsoni tõbe, foobiaid kui abielulahutusest tekkinud probleeme.

«Ravi ei seisne vaid teraapiates ja medikamentides, vaid neile tuleb tekitada võimalus mõnusalt aega veeta ja midagi nauditavat teha,» teab eelmainitud Borda psühhiaatriahaiglas tangoteraapia tunde andev psühholoog Trinidad Cocha.

«Nad lõõgastuvad ja kõik sildid kaovad. Me pole enam arstid, õed, muusikud ja patsiendid, vaid lihtsalt tangotantsijad,» rääkis Cocha. «Järgmisesse tundi tulevad nad pestuna ja ilusates riietes. See on tohutu edasiminek. Nende reaktsiooni jälgimine on äärmiselt rahuldustpakkuv.»

USAs asuva Washingtoni meditsiinikooli uurijad leidsid Parkinsoni tõbega patsiente jälgides, et tangoteraapia parandas nende tasakaalu. Suurbritannias leiti aga, et tangosammude õppimine parandab Alzheimeri tõbe põdevate inimeste mälu. Itaalias kasutatakse seda tantsu, mille tagurpidised sammud ja tugev embus nõuavad partneri usaldamist, paaride nõustamisel.

Loodud on ka rahvusvaheline tangoteraapia ühendus, mille keskus asub Suurbritannias Walesis.

«Ma armastan seda muusikat,» rõõmustas üks Borda haigla patsientidest, 37-aastane Sergio Villa, kes on aastatepikkuse narkootikumide tarvitamise tagajärjel osaliselt halvatud. «Tango aitab mul paremini kõndida ja selle embusega ei suuda miski võistelda,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles