Eesnäärmevähki võib põhjustada viirus

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Viirus, mis põhjustab loomadel teadaolevalt leukeemiat ja kasvajaid, võib USA teadlaste sõnul olla ka eesnäärmevähi taga - see avastus võib aidata ohtlikku kasvajat paremini tuvastada ning viia sobivate ravimite või isegi vaktsiini väljatöötamiseni.


Nimelt leidsid teadlased, et 27 protsenti inimese eesnäärmekasvajatest, eriti ägedad kasvajad, sisaldavad viirust nimega XMRV, kirjutab

Reuters

.

«233 eesnäärmevähijuhu ja 101 kontrolljuhu analüüs näitas XMRV ja eesnäärmevähi seost, eriti ägedamate kasvajate puhul,» kirjutavad uuringuaruandes dr Ila Singh ja tema kolleegid New Yorgi Utah' ja Columbia ülikoolidest.

Üks viiruse ja vähi seos on ka varasemast teada - tegemist on inimese papilloomiviiruse ehk HPVga, mis põhjustab emakakaelavähki ning võib lisaks põhjustada ka peenise-, anaal- ning kaelavähki.

Papilloomiviiruse vastu on juba olemas vaktsiin ning ka sellise süsti järele, mis aitaks ennetada eesnäärmevähki, oleks tõenäoliselt väga suur nõudlus - eesnäärmevähk on nimelt kopsuvähi järel teine enamlevinud vähkkasvaja meestel üle maailma, tappes 254 000 tugevama soo esindajat aastas.

Singhi meeskonna andmetel on USA meeste risk oma elu jooksul eesnäärmevähki haigestuda üks kuuest ning üle maailma sureb 3 protsenti meestest just selle haiguse tõttu.

Uurimuse käigus eesnäärme vähkkoest leitud XMRV on retroviirus - seda tüüpi viirus, mis suudab liituda nakatatud rakkude pärilikkusainega.

See võib aga raku tappa või muundada selle vähirakuks. Singh tahab teada vastust küsimusele, kas nii võib käituda ka XMRV. Vastamata on praegu ka küsimused, kas viirust leidub peale eesnäärme ka teistes kudedes ning kuidas viirus edasi kandub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles