Meelemürgid viivad aastas hauda 8000 eurooplast

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uimastite kuritarvitamine on Euroopas aina kasvav probleem.
Uimastite kuritarvitamine on Euroopas aina kasvav probleem. Foto: AP / Scanpix

 Narkootikumide, alkoholi, ravimite ja muude meelemürkide kuritarvitamine viib igal aastal hauda 7000-8000 eurooplast. Et olukorra halvenemist vältida, kutsub Euroopa Komisjon kõiki liituma Euroopa Uimastialase Algatusega.

Lisaks uimastitest põhjustatud surmadele on probleemiks HIV, mille levik on otseselt seotud narkootikumide süstimisega. Opiaatidest on ELi riikides sõltuvus pea 1,7 miljonil inimesel.

Euroopa tasemel käima lükatud uimastialase algatuse koordinaator Eestis on regionaalse ja kohaliku arengu sihtasutus ERKAS. Selle juhatuse liige Kurmet Müürsepp nimetas Eesti peamiseks probleemiks uimastisõltuvust noorte seas.

«Eelkõige saavad kahjustatud ja jäävad täisväärtuslikult elamata noorte elud,» sõnas ta.

Komisjoni nimel kutsus ka Müürsepp kõiki Eestis tegutsevaid organisatsioone ja inimesi uimastivastase võitlusega liituma. Oodatud on kõik, kes tunnevad muret ja soovivad anda oma panuse. Liitumiseks tuleb kontakti võtta ERKASega, täita avaldus ja oodata Euroopa Komisjoni kinnitust.

Raha algatusega liitumise eest ei saa, küll aga võib oodata kutset erinevatele üritustele ja abi uimastivastaste kampaaniate läbiviimisel. Lisaks omandavad liitunud õiguse kasutada algatuse logo ja materjale.

Euroopa uimastialase algatuse koduleht asub aadressil www.action-drugs.eu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles