Mõõdukas trenn aitab glaukoomi leevendada

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sport aitab glaukoomi leevendada.
Sport aitab glaukoomi leevendada. Foto: Wikipedia.org
Glaukoomi ehk rohekae käes kannatavatel inimestel võib haiguse sümptomite leevendamisel spordist abi olla.

Kui siiani arvati, et sportimine võib glaukoomi põdeva inimese silmade niigi liiga kõrget siserõhku veelgi tõsta ja haigust seega süvendada, siis nüüd tõestasid uurijad vastupidist, kirjutab Reuters.

Kreekas Thessalonikis asuva Aristotele nimelise ülikooli uurijad korraldasid katsed, milles osales 100 tervete silmadega ja 45 glaukoomi põdevat inimest. Osalejad tegelesid vastupidavusaladega nagu jooksmine või jalgrattasõit ning pärast füüsilist pingutust mõõdeti nende silmade siserõhku.

Sarnaselt mõnedele varasematele uuringutele leiti ka nüüd, et pärast mõõdukat füüsilist koormust vähenes märgatavalt nii tervete osalejate kui ka raviotstarbelisi silmatilku kasutanud glaukoomihaigete silmade siserõhk.

«Regulaarne mõõdukas aeroobne pingutus, nagu kõndimine, jooksmine, jalgrattasõit ja muu taoline, on tõestatult kasulik ja glaukoomihaigeid tuleks julgustada nende aladega tegelema,» sõnas üks uuringu läbiviijaist, doktor Irene Asouhidou.

Glaukoom on silmanärvi kiudude ja närvirakkude haigus, mille tagajärjel haigestunud inimene võib jääda osaliselt või täielikult pimedaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles