Uuring: kõhuussid kaitsevad organismi allergiate eest

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allergikud.
Allergikud. Foto: SCANPIX
Briti teadlased jõudsid inimese sooleparasiite uurides oletusele, et kõhuussid võivad organismi allergiate ja astma eest kaitsta.

Vietnamis kohalike lastega tehtud uuringud annavad lootust, et sooleparasiitide uurimine võib viia uute astma- ja allergiaravimite loomiseni, kirjutab BBC News.

Nimelt selgus 1500 Vietnami koolilast uurides, et kõhuusside levik on laste seas epideemilise ulatusega, kuid allergiaid ja astmat esineb äärmiselt harva.

Kui lapsed olid läbinud ussidevastase ravikuuri, suurenes nende seas aga tolmuallergia käes kannatajate hulk.

Seetõttu oletavad teadlased, et miljonite aastate pikkuse evolutsiooni jooksul on sooleparasiitidel tekkinud võime oma ellujäämise nimel peremeesorganismi immuunsüsteemi reaktsioone pehmendada. Seetõttu võib parasiitide surm inimese immuunsüsteemi tasakaalust välja lüüa ning sel moel astma ja allergiate teket soodustada.

Ehkki laste astma- ja ekseemirisk ussivastase kuuri järel ei suurenenud, on tolmuallergia astmaga seotud – enam kui 80 protsenti astmaatikutest kannatab samal ajal ka tolmuallergia ja teiste elukeskkonnaga seotud allergiate käes. See annab lootust, et ussidest võib ka astmaravimi loomisel abi olla.

«Järgmise sammuna tuleb mõista, millal ja kuidas sooleparasiidid täpselt inimese immuunsüsteemi programmeerivad, nii et see allergiate eest kaitseks,» ütles uuringut juhtinud doktor Carsten Flohr Nottinghami ülikoolist.

Ta lisas, et teadlased loodavad, et sooleparasiite uurides õnnestub luua uusi ravimeid, mis immuunsüsteemi tasakaalu mõjutades hoiavad ära allergilisi reaktsioone ja astmahooge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles