Ravimiamet: lugeja küsimusele vastanud apteeker andis valeinfot

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paratsetamooli tabletid ei ärrita üldiselt magu katmata ega kaetud kujul.
Paratsetamooli tabletid ei ärrita üldiselt magu katmata ega kaetud kujul. Foto: Egert Kamenik

Apteeker Tiia Hagel väitis kolmapäevases Postimehes, et kaetud paratsetamooli tabletid kaitsevad magu ja seepärast soovitavad nad just selliseid tablette. Ravimiameti andmetel pole antud väitel aga mingit alust.

Hagel on Tallinnas Mustakivi Selveris asuva Aasa apteegi juhtaja ja Tarbija24 palus talt vastust lugeja küsimusele, miks annavad apteekrid paratsetamooli palunud inimesele tihti just Paramaxi karbi. «Kas võib olla, et apteekritel ja ravimitootjal on mingi kokkulepe?» päris lugeja.

Hagel selgitas kärmelt ja kindlalt, et mingit kokkulepet ei ole ning Paramaxi soovitatakse seetõttu, et need on kaetud tabletid ja kaitsevad magu.

Ravimiametile tundus Hageli selgitus kahtlane. «Pole mingit alust väita, et kaetud ja katmata paratsetamooli tabletid käituvad organismis erinevalt ning et esimesed justkui kaitseksid magu.  Võrreldes teiste laialt kasutusel olevate valuvaigistitega nagu ibuprofeen ja diklofenak, ei ärrita paratsetamool üldiselt magu ega põhjusta mao verejookse,» kommenteeris ameti ravimite osakonna juhataja Margit Plakso.

Harvadel juhtudel võib paratsetamooli kasutamisel kõrvaltoimena tekkida maksakahjustus, kuid ka see pole mingil moel seotud tableti katte või selle puudumisega.

Lisaks ei vasta Plakso sõnul tõele ka Hageli ütlus, et Paramax on kaetud tablett, tegemist on tavalise katmata tabletiga.

«Eestis on müügiluba 16 paratsetamooli käsimüügipreparaadil: kaetud, katmata ja lahustuvad tabletid, lahus, suspensioon ja lahuse pulber ning suposiidid. Lisaks veel umbes 20 ravimil, mis sisaldavad paratsetamooli kombinatsioonis teiste toimeainetega. Nende vahel valiku tegemisel on ostjale asjakohaste ja õigete soovituste andmine apteekrite kohustus,» märkis Plakso.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles