Ekspert: riik peaks rahastama unehäirete ravi

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päevane unisus on unehäirete üks kaasnähtudest.
Päevane unisus on unehäirete üks kaasnähtudest. Foto: Caro / Scanpix

Unehäiretest tingitud haigus- ja õnnetusjuhud sagenevad ning mitmed riigid on mõistnud, et unehäireid on odavam ennetada, kui hiljem nende tagajärgi ravida. Eesti unemeditsiini seltsi juhatuse liikme Mae Pindmaa arvates tuleks teemale rohkem tähelepanu pöörata ka meil.

Pindmaa sõnul on maailmas tehtud uuringuid, mille tulemustest on selgunud, et surmaga lõppenud liiklusõnnetustest neljandik on põhjustatud unise või magama jäänud juhi poolt, vahendasid

Rahvusringhäälingu raadiouudised

.

Lisaks põhjustavad unehäired tervisehädasid: päevast unisust, vererõhu- ja kehakaalu tõusu.

Kuigi täpseid andmeid Eesti kohta pole, võib Pindmaa hinnangul meil unehäiretega kimpus olla ja arstiabi vajada kümnendik inimestest.

Kurb tõsiasi on see, et haigekassa unehäirete ravi ei rahasta. Pindmaa arvates peaks riik selleks siiski vahendeid leidma, sest oma raha eest inimesed arstile ei lähe. «Kui uni on halb, siis võetakse unerohtu, siis tuleb juurde rahusti, alkohol, antidepressant ja meie juurde jõuab inimene alles siis, kui ta on ravimisõltlane. Nii kaugele ei tohiks asja lasta,» ütles ta.

Sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna peaspetsialist Inna Vabamäe kommenteeris, et praegu tuleb teha valikuid ja küsimuse all on, kas toetada  unemeditsiini või parandada  eluohtlike seisundite ravivõimalusi. Kaalukauss kaldub paraku viimase kasuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles