Teadlased otsivad uusi võimalusi enneaegse sünnituse ärahoidmiseks

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Newcastle'i ülikoolis läbi viidud uurimus näitas, et tavaliselt vähiravis kasutatav trihhostatiin A tõstab lihaste lõdvestumist kontrolliva proteiini taset, mis võib aidata ära hoida emaka kokkutõmbeid ning ennetada seeläbi enneaegset sünnitust.


Uurimuse juhtivautor professor Nick Europe-Finner märkis, et seda ravimit ei saaks patsiendile anda, kuna see võib kahjustada kuni 10 protsenti geenidest rakus, vahendab BBC.

«Kuid see näitab meile, et tasub uurida teisi spetsiifilisemaid aineid, mis töötavad samade ensüümidega,» lisas ta.

Dr. Yolande Harley sõnul paljastas uurimus mõned molekulaarsed toimemehhanismid, mis reguleerivad emaka kokkutõmbeid ning võivad olla seeläbi seotud enneaegse sünnitusega.

Sünnitusabiõpetuse ja günekoloogia professor Jane Norman märkis, et enneaegset sünnitust pole praegu võimalik efektiivselt ravida. «Meil on vaid ravimeid, mis lükkavad selle umbes 24 tunni võrra edasi, mis pole aga piisav, et tuua laps ilmale turvaliselt,» lisas Norman.

Kuna enneaegne sünnitus on jätkuvalt suurimaks vastsündinute surma põhjustajaks arenenud maailmas ning Suurbritannias sureb sel põhjusel iga aasta 1500 last, oleks uue efektiivsema ravimi leidmine väga tervitatav.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles