Televaatajateni tuuakse esimesed HDTV paketid

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HDTV nautimiseks on vajalik nn uue põlvkonna teleka olemasolu.
HDTV nautimiseks on vajalik nn uue põlvkonna teleka olemasolu. Foto: Margus Ansu.

Kohalikud digi-TV operaatorid lubavad nii sel kui järgneval aastal oma klientideni tuua mitmeid uusi kõrgeraldusega televisooni ehk HDTV kanaleid, esimese spetsiaalse HD-paketi toob oma klientideni Starman.


Starman teatas, et hakkab juba sel nädalal esimesena Eestis näitama üliterava pildi ja stereoheliga HDTV televisioonipaketti.



Lisaks juba suvel eetrisse jõudnud maailma ühele populaarsemale teadus- ja looduskanalile National Geographic HD hakkab Starman üliselge pildiga edastama Euroopa juhtivat spordikanalit Eurosport HD, rohkem kui 47 miljonis kodus üle maailma vaadatavat ajalookanalit History HD, ekstreemspordile keskenduvat teleprogrammi Rush HD ja kultuurikanalit Arte HD.



Neid telekanaleid edastatakse Starmani kaabel digi-TV võrgus üle Eesti HDTV (High Definition Television) täisformaadis koos ruumilise Dolby 5.1 stereoheliga, mis tagab ülikvaliteetse pildi ja heli.



Alates uuest aastast lisandub HDTV paketti veel teinegi populaarne spordikanal Eurosport2 HD.



Starmani juhatuse liikme Indrek Ildi sõnul on kõrgeraldusega HDTV paketi turuletulek oodatud uudis telegurmaanidele, kes soovivad oma suurte telerite ekraanidele tavatelevisioonist kordades selgemat pilti koos kristallpuhta ruumilise heliga.



«Ennustuste kohaselt on aastal 2012 kõrgresolutsiooniga teler 45 protsendil kodudes üle maailma ehk 500 miljonil perel ning HDTV kujuneb televisiooni põhistandardiks järgmise aastakümne keskel,» märkis Ild.



Ta lisas, et kui seni on Eestis kõrgeraldusega näidatud üksikute sündmuste ülekandeid ja kanaleid, võib nüüd öelda, et eraldi HD-formaadis telepaketi väljatoomisega astub Eesti HDTV ajastusse.



Starman edastab oma klientidele HDTV kanaleid Full HD ehk 1080p formaadis, mis on viis korda teravam tavatelevisioonist. Kui tavaliselt on telepildi resolutsiooniks 720x576 pikselit, siis HDTV puhul 1920x1080 pikselit, mis koosneb viis korda suuremast hulgast valguspunktidest.



Tänu sellele joonistab HDTV kõik detailid ekraanil oluliselt selgemalt välja ning on televaataja silmale loomulikum jälgida. Lisaefekti annab HDTV standardi juurde kuuluv ruumiline Dolby 5.1 stereoheli.



HDTV telekanaleid saab vaadata Starmani kaabel digi-TV võrgus Tallinnas, Sauel, Sakus, Jüris, Laagris Paides, Raplas, Kohilas, Tartus, Sillamäel, Jõhvis, Kohtla-Järvel, Ahtmes, Kiviõlis ja Püssis.



Kõrgeraldusega televisiooni jälgimiseks peab olema HD-valmidusega digiboks ja teler. Starmani digi-TV võrgus on selliseks seadmeks näiteks Kaon Media salvestav digiboks. Liitumine HDTV paketiga on tasuta, kuutasu aga 99 krooni.



Uusi plaane HDTV osas peab ka Elion. Ettevõtte tehnoloogiadirektori Kalev Reiljani sõnul on Elionil HDTV kanalid võrgus alates 2007. aastast, mil toodi VoomHD näol HD-kanalid kaabeltelevisiooni klientideni.



«Peale seda oleme me laiendanud oma võrku, et pakkuda teenust ka Elioni preemiumpaketi, Kodulahenduse klientidele. Hetkel toimuvad viimased ettevalmistused HDTV kanalite paketi turule toomiseks - 2010 on HD aasta,» lisas Reiljan.

Eesti digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni juhi Jüri Piheli arvates on ettevõtete plaanid HD-pakettide turuletoomisel vaid tervitatavad.

Samas märkis ta, et kui näiteks USAs ja Jaapanis on HD-formaat kujunenud populaarseks, on Euroopas sellele üleminek siiski oodatust tagasihoidlikum.

Siiski leiab Pihel, et lähima paari-kolme aasta jooksul on oodata suure hulga HD-kanalite lisandumist. Ka usub ta, et näiteks Eesti Televisioon võiks kohalikest telekanalitest olla esimene, kes võiks juba järgneva pooleteise aasta jooksul oma HD-sisuga välja tulla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles