Disaini olulisust tasub vääriliselt hinnata

, Uus Maa Kinnisvarabüroo elamispindade konsultant
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eeskujulik disain keskendub harmoonilisele värvilahendusele ja terviku saavutamisele, kuid peab oluliseks ka põnevaid ning unikaalseid detaile.
Eeskujulik disain keskendub harmoonilisele värvilahendusele ja terviku saavutamisele, kuid peab oluliseks ka põnevaid ning unikaalseid detaile. Foto: Scanpix/CORBIS

Maitse üle ei vaielda ja kinnisvaraostjate maitse-eelistusi on raske kommenteerida. Ometi võib öelda, et müügiedu saavutab korter, mis on läbimõeldud sisedisainiga, korras, puhas ja omanäoline.


Kui just ostja ei eelista korterit, mida ta saaks ise remontida ning oma vajaduste ja maitse järgi kujundada, siis sageli langetatakse ostuotsus just nende emotsioonide ajel, mida korteri või maja välimus, sealhulgas sisekujundus tekitab.

Minu tööpraktikas on ette tulnud juhus, kus korteri sisustus avaldas korteri ostjale nii suurt muljet, et ta pildistas üles väikseimagi detaili, plaanides korteri kujundada täpselt sellisena nagu eelmine omanik.

Nimelt polnud müüjal võimalus kõiki asju korterisse jätta ja selle asemel jäid ostjale põhjalikud instruktsioonid, kust on võimalik samasuguseid sisustuselemente soetada.
Mida kõrgem on hind, seda kõrgemad nõudmised seab ostetavale kinnisvarale ka ostja.

Luksuskinnisvara müüakse tihtipeale nn täispaketina, kus müügihind sisaldab ka disaini – korter või maja müüakse kogu sisustusega, kuna viimane on sageli eritellimusel tehtud ja sisustamisel on kasutatud disaineri abi.

On näiteid, kus müüdav korter või maja sisaldab ka kunstiteoseid. Näiteks on kunstnikelt tellitud vitraažid, sepised, seinamaalingud, aiaskulptuurid ja muud elemendid, mis on kinnisvara väärtuslikuks osaks.

Üha olulisemaks on hakatud pidama sisedisaini kooskõla asumi miljööga või hoone arhitektuuriga.

Hea disaini ja kogu sisustusega müüdavaid kortereid eelistavad eelkõige välismaalastest ostjad, kes soetavad elamispinna sageli nn vaba aja korteriks või välja üürimiseks. Seetõttu on neil mugavam saada juba sisustatud korter, mida on võimalik kohe kasutama hakata.

Kui välismaalasest klient ostab nn uue korteri, mis veel tühi ja vajab kodustamist, on talle üsna loogiliseks sammuks paluda kohalike sisedisainerite abi korteri kujundamisel.

Kinnisvara arendusprojektides on levinud müügitaktika, et kaasatakse ka disainer, kellega ostja saab nõu pidada. Enamasti on disaineri ideede illustreerimiseks sisustatud ka mõni näidiskorter.

Läbimõeldud disain võib nii mõnegi korteriga imet teha ning tulemuseks on unistuste kodu või edukas müügitehing.

10 nippi hea maitse saavutamiseks sisekujunduses

Hanni Niidas

Uus Maa Kinnisvarabüroo turundusspetsialist:

1.    Väldi erinevaid stiile ühes korteris. Järgi korteri kujundamisel ühtsust – et ühest toast teise kõndides tunneksid terviklikkust.
2.    Ole ettevaatlik modernse ja antiigi sidumisel. Tulemus võib olla väga super või karjuvalt ebakõlaline.
3.    Ära möbleeri üle. Mööbliga kaetud seinad mõjuvad rusuvalt, rohkem vaba pinda annab aga juurde avarust ja ruumi.
4.    Väikese korteri sisustamisel väldi seintel ja põrandal tumedaid värve. Väikeste ruumide puhul on oluline, et seinte ja põranda värvid oleksid heledad, nii saad juurde avarust.
5.    Kirju ja värviline tuba on silmale väsitav. Kasuta kontrasti esiletoomiseks ühte kuni kolme värvitooni, näiteks kirsipunased padjad helebeežil diivanil.
6.    Väldi ühe värviga teostatud siseviimistlust. Roosa võib olla küll sinu lemmikvärv, aga üleni roosas toas on ebameeldiv olla.
7.    Kunstigaleriide seinad kaetakse täielikult maalidega, oma koju vali aga mõned üksikud, mis kodu sisekujundusega kokku sobivad.
8.    Järgi harmoonia, tasakaalu ja proportsionaalsuse põhimõtteid. Liiga suur voodi väikses magamistoas pole ilus ega mugav.
9.    Suure diivani diagonaalne paigutus väiksemas toas võib tunduda laheda ideena, kuid tegelikult on nurgadiivani koht ikkagi seina ääres.
10.    Uue mööbli ostmisel järgi olemasoleva mööbli disaini. Näiteks köögitoolide väljavahetamisel mõtle sellele, milline on söögilaua enda stiil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles