Laste diabeedi äkilise kasvu põhjused on teadmata

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed
Lapsed Foto: SCANPIX

Eestis ja ka mujal maailmas on viimastel aastatel väga kiiresti kasvama hakanud laste I-tüüpi diabeeti haigestumine. Miks see nii on, ei oska spetsialistid öelda.

Lastearstide seltsi presidendi ja endokrinoloogi doktor Ülle Einbergi sõnul püsis laste diabeeti haigestumine stabiilsena kuni 2000. aastani, sajandivahetus tõi aga kaasa hüppelise kasvu.

Aastatel 1999-2003 haigestus I-tüüpi diabeeti Eestis 100 000 elaniku kohta 14,9 last, 2007. aastal aga juba 35 last.

Sarnaseid trende on täheldatud ka teistes arenenud riikides ja kuigi sellealaseid teadusuuringuid tehakse maailmas väga palju, on kasvu täpsed põhjused teadmata.

II-tüüpi diabeedi puhul, mis tabab eelkõige vanemaid inimesi, on selge, et tegu on elustiili haigusega ja sellesse haigestumine kasvab koos rasvumise ja vähese liikumisega. I-tüübi puhul ei saa aga haigestumuse äkilist kasvu samade põhjustega selgitada.

Doktor Einbergi sõnul on praegu olemas ainult hüpoteesid, mis on seotud erinevate keskkonnateguritega, viirustega ja toiduga. Viimase puhul räägitakse täpsemalt selle gluteenisisaldusest ja lehmapiima liiga varajasest tarvitamisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles