WHO: levinuimate tapjate hulka kuuluvad seks, tubakas ja rasv

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala
Maailma tervishoiuorganisatsioon (WHO) selgitas välja viis tegurit, mille nullimine aitaks igal aastal miljoneid surmajuhtumeid ennetada ja tõstaks inimkonna keskmist eluiga ligi kümne aasta võrra.

Nendeks olulisteks faktoriteks on lapseeas kesise toidu söömine, kaitsmata seksuaalvahekorrad, halvad hügieeniharjumused, viletsates sanitaarsetes tingimustes elamine ja kõrge vererõhk, vahendab Reuters.

WHO teatel põhjustavad mainitud tegurid ligi veerandi iga-aastasest 60 miljonist enneaegsest surmajuhtumist maailmas.

Kui toidunappus on probleemiks eelkõige arengumaades, siis rasvumine ja ülekaalulisus ohustavad eelkõige rikaste riikide elanikke. Praeguse seisuga põhjustab ülekaalulisus maailmas rohkem surmajuhtumeid kui alakaalulisus.

«Maailm on silmitsi suurte ja väga levinud terviseriskidega,» teatas WHO oma ülemaailmsete terviseriskide hindamise raportis. Kokku analüüsiti selles 24 tervist ohustavat tegurit.

Tervist kahjustavate faktorite pingereas tuli esikohale kõrge vererõhk, mis põhjustab 13 protsenti kogu maailma enneaegsetest surmajuhtumitest.

Teisel kohal oli tubaka tarvitamine (põhjustab üheksa protsenti surmajuhtumitest), millele järgnesid kõrge veresuhkru tase (kuus protsenti), füüsilise aktiivsuse puudumine (kuus protsenti) ja ülekaal või rasvumine (viis protsenti).

WHO teatel soodustavad just need tegurid krooniliste haiguste ning vähi, südamehädade ja diabeedi teket. Tervishoiuorganisatsiooni sõnul puudutavad need probleemid igasuguse jõukusastmega riike.

Kui raportis mainitud terviseriskid inimkonda ei ohustaks, võiks maailma elanike keskmine eluiga tervelt kümne aasta võrra kõrgem olla.

Raporti koostamisel kasutati värskeimaid saadaolevaid andmeid, mis pärinesid 2004. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles