Rasvast piima joovad lapsed on kõhnemad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasvast piima joovad lapsed on kõhnemad
Rasvast piima joovad lapsed on kõhnemad Foto: AFP / Scanpix

Rootsis tehtud uurimuse kohaselt on suure rasvasisaldusega piima joovad lapsed kõhnemad kui nende eakaaslased, kes joovad väherasvast või rasvata piima.

Uurijad ei ole veel kindlaks teinud, kas see on tingitud piimast või laste muudest toitumisharjumustest ja eluviisist, kirjutab Helsingin Sanomat.

Rootsi väitekirjauuringus jälgiti 120 kaheksa-aastase lapse toitumist, kehakaalu ja luude tugevust.

Suur osa lastest oli samalaadses katses osalenud ka neli aastat varem. Nüüd tehtud küsitlus näitas, et laste toitumisharjumised ei olnud nelja aastaga eriti muutunud.

Uuringud näitasid, et päevas korra rasvast piima joovad lapsed olid keskmiselt neli kilogrammi kergemad kui väherasvast või rasvatut piima joovad lapsed.

Ka ülekaaluliste laste grupis olid rasvast piima joovate laste kehakaal väiksem kui väherasvast piima joovatel ülekaalulistel lastel.

Uuringu teinud toitumisteadlase Susanne Erikssoni arvates võib sellele olla mitu seletust.

Rasvase piima joojatel võib olla muid toitumise või eluviisiga seotud faktoreid, mis neid saledatena hoiavad.

Väherasvase piima joojad võivad rohkem lisaks juua näiteks suure suhkrusisaldusega karastusjooke.

Eriksson rõhutas, et rasvases piimas võib peituda ka terviserisk. Rasvase piima joojad saavad tavapärasest rohkem küllastunud rasvhappeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles