Koolid ja lasteaiad valmistuvad saabuvaks gripipuhanguks

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Pääsküla gümnaasiumi 7. klassi õpilased Seelika Sonnberg (vasakult), Liina Mikumets ja Markus Mikk lugesid vajalikust kätepesust plakatitelt ning kuulsid kooli meditsiiniõelt.
Tallinna Pääsküla gümnaasiumi 7. klassi õpilased Seelika Sonnberg (vasakult), Liina Mikumets ja Markus Mikk lugesid vajalikust kätepesust plakatitelt ning kuulsid kooli meditsiiniõelt. Foto: Liis Treimann

Haridusministeerium saatis koolidele ja lasteaedadele juhendi, kuidas vähendada uude grippi haigestumise riski. Koolid võtavad seda tõsiselt.



Praeguseks on haridusasutustes uude grippi haigestunud üks Tallinna reaalkooli õpilane, kaks Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia õppejõudu ning üks Harjumaa Viimsi keskkooli 4. klassi õpilane.
Viimane juhtum tuli ilmsiks juba möödunud nädala alguses, kui laps tundis ennast koolis halvasti ja kurtis seda meditsiiniõele. Laps pääses eile kooli.

Vilgas teavitustöö

Viimsi kooli direktori Leelo Tiis­velti sõnul teavitati esmalt 4. klassi lapsevanemaid ja paluti oma lapsi hoolega jälgida.

«Hetkeolukorrast teavitatakse klassilistide kaudu ja rohkem pole praegu ühtegi juhtumit olnud,» rääkis ta. «Kooli meditsiiniõed käivad klassides lastele rääkimas, kuidas käituda, et terveks jääda.»

Veel haigusest puutumata koolideski käib vilgas teavitus õigest käitumisest. «Taskurätik tuleb pärast nuuskamist kohe prügikasti visata ja samuti käed ära pesta,» tõi Tallinna Pääsküla gümnaasiumi 7. klassi õpilane Markus Mikk näite.

«Kui aevastad, siis tuleb käsi ette panna ja kui haige oled, pead koju jääma,» lisas poisi klassiõde Seelika Sonnberg. Neid teadmisi kinnistavad ka kooliseintele kleebitud plakatid.

Pääsküla gümnaasiumi direktori Peep Laidvee sõnul järgivad nad ministeeriumi saadetud nõudeid eeskujulikult.

«Soovitame õpetajatel jälgida, et lapsed ei kasutakse teiste prille, pudeleid, lusikaid, peseksid käsi,» rääkis ta.

«Võib-olla on seda võimendatud, aga kui on ohuga tegemist, siis pole võimendus paha,» rääkis Pärnu ühisgümnaasiumi direktor Mart Kuuskmann. Tema sõnul teavitati gripiohust ja õigest käitumisest õpetajaid, kes andsid info omakorda edasi õpilastele.

Tallinna humanitaargümnaasiumi direktor Luule Kösler lisas, et kui mõnel õpilasel avastataks uus gripp, tuleb pärast lapse koju saatmist kontrolli saata ka tema klassikaaslased. Praegust haiguseperioodi Kösler tavalisest gripihooajast siiski kuigi erinevaks ei pidanud.

Sagedasem koristus

Haridusasutustele saadetud juhendis seisab, et gripiepideemia korral võib lasteasutusi sulgeda. Kool suletakse näiteks juhul, kui seal peaks haigestuma suur hulk õpilasi ning kui tuleb ette raske kuluga haigusjuhte.

Tartu Hugo Treffneri gümnaasiumi direktor Ott Ojaveer tunnistas, et mingit haigestunute piirarvu, mille puhul kool sulgeda, pole.

Ka teised küsitletud koolijuhid ei osanud öelda, millal tuleks kool sulgeda. See selgitatakse välja iga kord eraldi ühes omavalitsusjuhtide ja tervisekaitseinspektsiooniga.

Tallinna Männikäbi lasteaia juhataja Sigrid Puki sõnul on gripihooaeg muutnud asutuse tööd niipalju, et neil koristatakse tavapärasest rohkem. «Lastevanemate seas ei ole mingisugust paanikat. Haigused on lasteaias tavapärased,» lisas ta.

Ettevaatusabinõud
•    Lapsed ei tohi kasutada teiste laste prille, joogipudeleid, lusikaid vms.
•    Köhides ja aevastades tuleb nina ja suu katta salvrätiga.
•    Salvrätik tuleb pärast kasutamist ära visata ja pesta käed seebiga.
•    Pesemata kätega ei tohiks puudutada silmi.
•    Käsi peab pesema tihti ja korralikult, vähemalt 15–20 sekundi jooksul.
•    Käsi peab kuivatama paberrätikuga või elektrilise kätekuivati abil.
•    Ruume tuleb tuulutada pärast iga tunni lõppu 10 minuti jooksul.
•    Korraldada tuleb igapäevane märgkoristus.
•    Raamatuid ja õppevahendeid hoitagu võimalusel kappides.
•    Paigaldada tuleb jalaga avatavad jäätmekonteinerid.
Allikas: haridusministeerium

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles