Kas tasub end (sea)gripi vastu vaktsineerida?

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Järvi
Raivo Järvi Foto: Marina Puškar

Ajal, mil gripp kogu maailmas uusi ohvreid nõuab, tekib õigustatud küsimus, kas loota organismi loomulikule enesekaitsevõimele või otsida kaitset vaktsineerimisest.



Poolt


Raivo Järvi

poliitik


Suhtun vaktsineerimisse positiivselt, sest usaldan alati professionaale. Ja kui ikka arstid ütlevad või kui selline haigus on maailmas olemas, siis miks mitte. Liiati kui riskitegurid on tänapäeval põhjalikult läbi mõeldud. Mis sest, et meedia materdab need maatasa.



Mis puudutab kurikuulsat seagrippi, kinnitavad kõik meedikud üksmeelselt, et tegemist on täiesti tavalise gripiga, nagu see alati on olnud. Aga ažiotaaž selle ümber – kas siis seetõttu, et tegu on seast muteerunud haigusega –, on teinud haigusest võitmatu kolli. Vaat see on minu jaoks täiesti arusaamatu.



Vaktsineerimisvõimalust olen siiski alati kasutanud, kui seda on pakutud. Lapsena meeldis see mulle eriti. Aga kas ma just tänu vaktsineerimisele ka mõnest haigusest pääsenud olen, vaat seda ei oska öelda. Sest kui kusagilt ei valuta, ei oska sellist paralleeli tuua. Aga kui mul lapsed väikesed oleksid – praegu on nad juba suured –, siis vaktsineeriksin neid kindlasti.



Vastu


Kleer Maibaum

näitleja


Ma ei poolda vaktsineerimist, sest olen väga teadlik inimese keha suutlikkusest kõigega ise toime tulla, kui protsessidesse ei sekkuta. Vaktsineerimine on aga konkreetne keha tasakaalu rikkumine, eriti kui seda tehakse vastsündinule. Sel juhul hakkavad tema kehas toimuma sootuks vastupidised protsessid.



Olen seda meelt, et vaktsiinid on vajalikud ravimitööstuse magnaatidele. Et nõrgestada inimese immuunsüsteemi ja teha inimesed ravimeist sõltuvaks, teha nad veelgi haigemaks.


Nüüdne seagripipaanika ajab mind aga lihtsalt naerma – mulle seonduvad sellega kärssadega inimesed.



Miks inimesed mõnesse haigusse surevad ei olene ju sellest, et nüüd äkki on mõni uus haigus või viirus juurde tulnud. Tegemist on ühisteadvuse osaga, mis ilmneb just praegu ja mille põhjus pole siin, vaid kusagil väga kaugel. Kõigil haigustel on väga sügavad põhjused. Järelikult on negatiivsust liiga palju ja see vajab puhastamist. Olen täiesti teadlik ka sellest, et inimesed, kes surevad, on mingil tasandil selle ise valinud.



Olen hakanud natuke tegelema tervendamisega ja küsin inimestelt alati, et millised on sümptomid teie kehas, mida te parasjagu tunnete. Iga juhtum on individuaalne, üleüldist seagrippi või grippi pole olemas, igal konkreetsel juhul on põhjused ja ajalugu, miks haigestuti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles