Alkoholiprobleemiga inimene - kas ainult alkohoolik?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Just sellise küsimuse, nagu seisab pealkirjas, tõstatas täna Tervise Arengu Instituudi seminaril «Alkohol Eestis - tarbimine ja mõjud» instituudi laste ja noorte tervise peaspetsialist Karin Streimann.


Ning vastas sellele, et alkoholiprobleem tähendab ükskõik millist alkoholi tarvitamist, mis põhjustab probleeme alkoholitarvitajale või tema lähedastele.

Streimann märkis, et kui lapsevanem tarvitab alkoholi igal reedel, võib see lapse jaoks olla juba probleem, kuigi meditsiiniliselt ei ole tegemist alkohoolikuga. Ka purjus juht, kes põhjustab õnnetuse, ei pruugi olla alkohoolik.

2007. aastal läbi viidud uuringust, kus osales 300 Tallinna 8.-11. klassi last, selgus, et kolmandik neist on pahaks pannud vanema alkoholitarvitamist, veerand on soovinud, et vanem lõpetaks alkoholi tarvitamise ning sama paljud on vaielnud või tülitsenud purjus vanemaga.

Üks viiendik koolinoortest on olnud mures vanema tervise pärast tema alkoholi tarvitamise tõttu ning sama paljud arvasid, et vanemal on alkoholiprobleem.

2009. aasta eurobaromeetri lapse õiguste uuringu järgi arvavad Eesti lapsed võrreldes teiste Euroopa riikide lastega kõige enam, et alkoholi ja tubaka kuritarvitamine on küsimus, millega riigivõimud peaksid esmajoones tegelema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles