Teadlased kasvatavad põletusohvritele uut nahka

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased avastasid uue viisi, kuidas aidata uut nahka vajavaid põletusohvreid.
Teadlased avastasid uue viisi, kuidas aidata uut nahka vajavaid põletusohvreid. Foto: Ove Maidla / Postimees

Prantsuse teadlased avastasid viisi, kuidas kasutada uue naha kasvatamiseks inimese embrüonaalseid tüvirakke, mis aitaks raske põletuse ohvreid.


Uurijad kinnitasid, et rakud kasvasid pärast hiirtele siirdamist täiesti normaalseks nahaks 12 nädalaga, vahendab

BBC

.

Siiani on rohkem kui 20 aasta jooksul kasutatud tehnikat, mille käigus kasvatati uut nahka laboratooriumis põletusohvri enda naharakkudest.

Protsess võtab aega kolm nädalat, mille jooksul võib põletada saanud inimesel tekkida vedelikupuudus ning infektsioon. Selle perioodi vältel kasutatakse küll ajutiselt surnutelt võetud nahka, ent selle saadavus on piiratud ning tihtipeale ei võta patsientide immuunsüsteem võõrast nahka omaks.

Nüüd aga jäljendasid uurijad bioloogilist jada, mis viis naha tekkimiseni embrüonaalse arengu käigus.

Nad asetasid rakud tehisvõrgu peale, mis aitas rakkudel naha kihti moodustada. See siirdati viie hiire peale ning 12 nädalat hiljem oli naha struktuur täpselt selline nagu inimesel.

Uuringu juht dr Christine Baldeschi seletas, et tulemused on paljutõotavad. «Selline tehnika võib lahendada ajutiselt vajatava naha probleemi nendel patsientidel, kes ootavad oma pärisnaha kasvamist,» rääkis ta.

Nüüd plaanivad teadlased uut tehnikat ka inimeste peal katsetada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles