Karamelline ahjusai Taani moodi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Nami-Nami retseptikogu

Hilissügis on koogisõpradele raske aeg. Kui suvekuudel on hulgaliselt kohalikke marju ja puuvilju, millest hõrke kooke teha, siis praegu on saadaval veel ehk


ainult mõned pehmenema hakanud õunad.

 Soovitan praeguseks külmaks, pimedaks ja tuuliseks ajaks üht imemõnusat Taanist pärit karamellist küpsetist.



Üheksakümnendate alguses oli mul võimalus veeta aasta vahetusõpilasena Taanis. Käisin taanikeelses gümnaasiumis, elasin ühes toredas Taani peres ja ahmisin endasse hulgaliselt toiduelamusi. Siinne küpsetis ongi üks tore söödav mälestus tollest aastast.



Brunsviger on Hans Christian Anderseni sünnisaarelt Füünilt pärit pehme ja karamellise suhkrukattega pärmitainast plaadisai. Kook on Taanimaal armastatud ja populaarne – see kuulub laiskade pühapäevahommikute juurde, kaunistab väikeste taanlaste lipuehteis sünnipäevalaudu ja on hea nii klaasitäie külma piima kui ka kruusitäie sooja tee kõrvale.


Siin toodud kogusest jätkub umbes 12 sööjale ning see maitseb kõige paremini küpsetamise päeval.



Brunsviger ehk karamelline ahjusai


•    50 g presspärmi


•    250 ml käesooja piima


•    2 suurt muna


•    500 g nisujahu (umbes 9 dl)


•    2 sl suhkrut


•    0,5 tl soola


•    75 g sulatatud võid


Suhkrukatteks


•    150 g fariinsuhkrut


•    150 g võid


Valmista esmalt pärmitainas. Murenda pärm käesooja piima sisse ja sega puulusikaga, kuni pärm on lahustunud. Sega juurde lahtiklopitud munad, siis soola ja suhkruga segatud jahu ning viimasena jahtunud sulavõi. Sõtku tainast, kuni see kausi ja käte küljest lahti lööb.


Puista tainapallile veidi jahu, kata kauss puhta köögirätikuga ning lase soojas tuulevaikses kohas 30 minutit kerkida.



Vooderda 24 x 32 cm ahjuplaat või -pann küpsetuspaberiga ja kummuta kerkinud tainas vormi. Hõõru käed kergelt õliga kokku ja suru tainas ettevaatlikult ühtlaselt vormi laiali. Kata uuesti rätikuga ja lase veel 15 minutit kerkida.



Samal ajal valmista suhkru-kate. Sega väikeses potis fariinsuhkur ja või ning kuumuta tasasel tulel pidevalt segades, kuni segu on ühtlane. Ära keeda!



Suru kerkinud taina pind sõrmede abil auklikuks ja vaoliseks, jättes servad 2 cm ulatuses puutumata. Kalla karamelline suhkrusegu taina sisse surutud aukudesse ja vagudesse.


Küpseta 200 °C ahjus 25–30 minutit, kuni kook on kenasti läbi küpsenud ja suhkrukate karamellistunud.



Võta kook ahjust välja ja lase enne tükkideks lõikamist veidi jahtuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles