Tuhanded Eesti elanikud ei tea oma HIV-nakkusest

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIVsse nakatunu ei pruugi seda esialgu aimatagi. Pildil HIV-teemaline plakat.
HIVsse nakatunu ei pruugi seda esialgu aimatagi. Pildil HIV-teemaline plakat. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Tervise Arengu Instituudi (TAI) hinnangul on Eestis praegu tuhandeid inimesi, kes ei ole oma HIVsse nakatumisest teadlikud.

Inimene ei pruugi HIVd kahtlustadagi, sest viirus võib organismis pesitseda pikka aega ilma, et endast kuidagi märku annaks. Risk nakkus saada on aga igal inimesel, kes on oma elu jooksul olnud kaitsmata seksuaalvahekorras.

Möödunud aasta statistika näitas, et AIDSi nõustamiskabinettides HIV-positiivseks osutunud külastajatest arvas 63 protsenti, et nad on nakatunud seksuaalsel teel. Võrreldes 2007. aastaga on see osakaal kasvanud.

«Need andmed viitavad sellele, et kuigi nakatumine on kõrge endiselt eeskätt uimastisõltlaste seas, levib nakkus üha enam seksuaalsel teel,» kommenteeris TAI narkomaania ja nakkushaiguste osakonna juhataja Aljona Kurbatova.

Sellega seoses soovitab TAI kõigil, kes on olnud kaitsmata seksuaalvahekorras, end HIVi suhtes testida. Selleks avaneb järgmise nädala alguses ka soodne võimalus. Ülemaailmse AIDSi päeva tähistamise raames on 30. novembril ja 1. detsembril Tallinnas, Tammsaare pargis võimalus teha HIV-kiirteste ja küsida nõu. Testimine toimub kella 14-18.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles