5 sammu võlgadest vabanemise suunas

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahamurede korral alusta eelarve koostamisest.
Rahamurede korral alusta eelarve koostamisest. Foto: Caro / Scanpix

Kui tasumata arved üksteise peale kuhjuvad ning käsi saabuvaid ümbrikuid avamast tõrgub, on viimane aeg midagi ette võtta. Maksmise edasilükkamisest ei ole samuti abi, sest järgmisel kuul avastad täpselt samamoodi, et raha ei ole. Ava silmad ja hakka tegutsema.


Kui rahaasjad metsa kisuvad, pole ka maohaavad ja depressioon enam kaugel, unetutest öödest rääkimata.



Püüa oma tervist säästa ja alusta võlgnevuste likvideerimist juba täna ning alustuseks sulle siit viis lihtsat ja lühikest nõuannet, mida vahendab veebikülg Din Privatekonomi.



Ning pea meeles - sa ei ole oma mures üksi, sinusuguseid on palju.


1. Koosta võlgadest täpne ülevaade.

Selgita välja, kellele ja mille eest sa võlgu oled. Kui palju? Koosta nimekiri, et sul oleks võlgadest täielik ülevaade.


2. Koosta eelarve.

Koosta igapäevase majandamise plaan ehk eelarve. Kirjuta üles oma sissetulekud ja hädapärased väljaminekud. Arvuta välja, kui palju jääb sul iga kuu raha alles võlakohustuste vähendamiseks.


3. Muuda harjumusi.

Kui eelarvest üksi ei piisa probleemide lahendamiseks, siis mõtle, mida saaksid veel teha. Kas sissetulekuid oleks võimalik suurendada või väljaminekuid vähendada? Kas sul on midagi, mille võiksid maha müüa? On sul püsitellimusi, mille võiksid lõpetada? Ehk saaksid teha lisatööd - selle asemel, et õhtuid diivanil veeta?


4. Prioriteeri ja maksa.

Koosta plaan, kuidas maksta tagasi nii suur osa võlgadest, kui vähegi võimalik. Oluline on valida välja need maksed, mis tuleb tasuda esmajärjekorras. Siin tasub võtta ühendust kõigi võlausaldajatega ning uurida nende käest, mida toob kaasa maksetega viivitamine või nende edasilükkamine.


5. Sulge kõik krediitkaardid ja arvelduskrediidid.

Lõpeta krediitkaartide kasutamine, sest võlgades inimesele tekitavad need enamjaolt vaid lõputu nõiaringi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles