Numbreid nägevad inimesed mäletavad kuupäevi paremini

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grafeemvärvi süntesteesija näeb numbreid erinevate värvidena, mistõttu on neid lihtsam eristada.
Grafeemvärvi süntesteesija näeb numbreid erinevate värvidena, mistõttu on neid lihtsam eristada. Foto: Wikipedia.

Inimesed, kes tajuvad numbreid visuaalselt ning kes näevad numbrijadasid visuaalsete kujunditena, suudavad paremini meelde jätta kuupäevi ja minevikusündmusi, kui need, kes numbreid nõnda ei taju.


Seda nimetatakse aja-ruumi sünesteesiaks. Tegemist on neuroloogilise seisundiga, kus tajud kombineeruvad ebatavalisel viisil. Selline inimene näeb numbreid kolmemõõtmelises ruumis. Näiteks aasta 1980 võib tunduda visuaalselt kaugemal kui 1995, kirjutab

Physorg

.


Mõni teine võib aga aastaarvu näha kolmemõõtmelise kujundina nagu näiteks keerdtrepp või ringiks korrastatud kuud. Visuaalne reaktsioon erinevatele numbritele tekib tahtmatult ning sünesteetik ei pruugi aastaid teada, et teised ei taju asju samamoodi.

Sünesteesial on mitmeid eri vorme. Kõige tavalisem on grafeemvärvi sünesteesia, mille puhul numbreid ja värve seostatakse alati kindla värviga. Näiteks number kaheksa võib olla alati oranž ja sõna rong on alati sinine. Samuti seostatakse sõnu ka maitse, helide või kujunditega.

Šoti Edinburgi Ülikooli teadlased püüdsid hiljuti välja selgitada, kas aja-ruumi sünesteesia seisundit omavatel inimestel on parem mälu kui tavalistel isikutel. Dr Julia Simneri poolt juhitud teadusrühm kasutas uuringus kümmet vabatahtlikku, kellel esines ruumilise jada sünestees.

Katsealustel lasti teha mitmeid visuaalseid ja ajalisi teste, milles tuli kiiresti meenutada üle saja sündmuse ajavahemikus 1950-2008.

Aja-ruumi sünesteetikud eksisid keskmiselt nelja aastaarvuga. Kontrollgrupi puhul, kuhu kuulusid tavalise tajuga inimesed, oli eksimuste arv keskmiselt kaheksa.

Samuti suutsid sünesteetikud nimetada pea kaks korda rohkem sündmusi mingist konkreetsest nende enda elu jooksul elatud aastast, kui seda suutsid kontrollgrupi omad.

Sünesteetikud ei olnud ülesannetes paremad kontrollgrupi inimestest juhul, kui sündmus ei olnud seotud nende vaimse kalendriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles