Kuidas nahka külma eest kaitsta?

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvine õhk kipub nahka kuivatama
Talvine õhk kipub nahka kuivatama Foto: Corbis / Scanpix
Krõbeda talveilmaga vajab näonahk lisahooldust, et mitte kuivaks ja kooruvaks muutuda.

New Yorgi presbüterlaste haigla dermatoloog Anjali Dahiya rääkis Healthdayle, et talvekuudel on eriti tähtis nahka iga päev niisutada.

Parim aeg selleks on pärast duši all käimist, sest siis lukustub niiskus paremini nahka. Tundliku naha korral peaks valima lõhnatu ja lanoliinivaba kreemi.

Kuigi gripihooajal on soovitatav sageli käsi pesta, kipub vesi ja seep nahka kuivatama. Seetõttu tasuks eelistada õrnatoimelisi seepe ja pärast kätepesu niisutavat kreemi kasutada.

Nahale ei tule kasuks ka kuumad vannid – need võiks asendada lühikeste duššidega ning vesi peaks olema pigem leige, et mitte nahka kuivatada. Dahiya soovitab duši alt tulles toitvat õli või geeli kasutada ning see õrnalt nahale patsutada.

Dahiya kolleeg Monica Halem lisas, et naha loomulikku niiskustaset aitab säilitada ka see, kui vähem dušigeeli või seepi kasutada.

Et toas õhu kuivust vähendada, tuleks kasutada õhuniisutit. Seejuures on tähtis seadet sageli puhastada, et selles hallitus ja seened levima ei hakkaks.

Õues liikudes kaitseb huuli kõige paremini vaseliinil põhinev palsam, mis sisaldab ka päikesekaitsefaktorit.

Ehkki solaariumi külastamine tundub pimedal ajal ahvatlev, soovitavad nahaarstid pigem isepruunistavaid kreeme kasutada, kuna solaarium kahjustab nahka ja kiirendab vananemist, tõstes ühtlasi ka nahavähi tekkeriski. Kuna mõned isepruunistavad kreemid kipuvad samuti nahka kuivatama, tuleks valida lisaniisutust pakkuv kreem.

Kui niisutavad kreemid naha sügelemise ja koorumise vastu ei aita, võib probleem ravi vajada ning seetõttu tuleks sel juhul arsti poole pöörduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles