Mobiili kasutamine võib vähendada Alzheimeri tõve mõju ajule

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektromagnetilised lained võivad saada uueks võtmeks Alzheimeri ravis.
Elektromagnetilised lained võivad saada uueks võtmeks Alzheimeri ravis. Foto: Caro / Scanpix

Pikaajaline mobiiltelefoni kasutamine võib aidata ära hoida Alzheimeri tõve kahjulikke mõjusid ajule, selgus hiirtega tehtud testide tulemustest.

Uuringu juht Gary Arendash ütles, et tulemused tulid väga suure üllatusena ja parimal juhul võib sellest sündida isegi uus Alzheimeri tõve raviviis, mis ei nõua operatsiooni ega ravimeid, vahendas Reuters.

Testides kasutati hiiri, kes olid geneetiliselt muundatud nii, et neil tekiks Alzheimeri tõbi. Pärast pikaajalist elektromagnetiliste lainete mõjuvallas viibimist suutsid muundatud hiired mälu- ja mõtlemisvõimet nõudvaid teste sooritada sama hästi kui terved liigikaaslased.

Arendash arvas enne teste, et hiirte mälu ja mõtlemine halveneb. Asi oli aga hoopis vastupidi. Kui hiired olid mobiililainete mõju all juba varasest täiskasvanueast alates, siis kaitses see neid tõve eest. Vanemate hiirte puhul, kelle mälu oli juba enne testi kahjustunud, aitasid mobiililained olukorda parandada.

Positiivsete muutuste põhjuseks oli Arendashi selgituse järgi see, et elektromagnetilised lained hoidsid ära Alzheimeri tõvega seotud valgu beeta-amüloidi põhjustatud kogumite moodustumise.

Teadlase sõnul on neil sarnaseid katseid edaspidi plaanis teha ka inimestega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles