Uuring: puusa-, pepu- ja reierasv on kasulik

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jennifer Lopez on tuntud oma kurvikate puusade poolest.
Jennifer Lopez on tuntud oma kurvikate puusade poolest. Foto: Reuters / Scanpix

Oxfordi ülikooli teadlaste sõnul on veidi üleliigset kehakaalu puusadele, pepule ja reitele kogunenud rasva näol tervisele hea, sest see kaitseb organismi südame- ja ainevahetusprobleemide eest.


Puusadele kogunev rasv neelab kahjulikud rasvhapped ja sisaldab põletikuvastast ainet, mis takistab arterite ummistumist. Suur tagumik on aga teadlaste sõnul igal juhul parem kui rasvaladestused vöökohal.

Kui aga puusadel on liiga vähe rasva, võib see põhjustada tõsiseid ainevahetushäireid, kirjutab BBC.

Reitele ning pepule-puusadele kogunevast rasvast on taljega võrreldes tavaliselt märksa raskem lahti saada. Kuigi see võib tunduda ebasoovitav, on see tegelikult organismi jaoks vajalik, kuna rasva kiirel lagundamisel eraldab see palju tsütokiine, mis kutsuvad esile  põletikku.

Tsütokiine on seostatud südame-veresoonkonna haigustega, insuliiniresistentsuse ja diabeediga.

Aeglasemalt põletatav puusarasv aitab samuti rohkem kasu saada hormoonist nimega adiponektiin, mis kaitseb artereid ja parandab veresuhkru regulatsiooni ja rasvapõletust.

Võrdluseks kasvatab õunakujuline keha ehk siis liigne keharasv vöökoha ümber diabeedi ja südamehaiguste riski.

Uuringu juhtivautor dr Konstantinos Manolopoulos Oxfordi ülikoolist ütles, et ideaalis on seda parem, mida rohkem on reitel rasva, kuid vaid nii kaua, kuni kõht jääb saledaks. «Kahjuks kipub olema nii, et ühte ilma teiseta ei saa,» tõdes ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles