Selma Teesalu: on aeg teha kummardus idanditele!

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Idandid
Idandid Foto: SCANPIX

Füsioloog ja toitumisteadlane Selma Teesalu soovitas Vikerraadio saates «Vikerhommik» kevadväsimuse ennetamiseks tarbida rohkem rasvast, linaõli ja linajahu, D-vitamiini ning kasvatada idandeid.


Teesalu märkis, et õige toiduvalikuga saab vähendada vastuvõtlikkust haigustele, sõltuvust aastaaegadest ning praegustest talvekuudest tervena väljatulemiseks on vaja teada teatud nippe.

«Kuna meil ikka praegu on madal temperatuur ja suusatamas käime ka, siis energiakulu on üsna korralik ja seepärast peaksime oma menüüsse julgesti panema juurde rasvarikkaid toidukomponente. Ka kõige räigemad kaalujälgijad võiksid lisada oma menüüsse natuke rasvarikkamaid tooteid,» rääkis Teesalu.

Toitumisteadlaste sõnul on oluline rasvade õige tasakaal. «Mõni tükikene sealiha pole eriline patt. Aga peab vaatama, et oleks õige rasvade vahekord,» rõhutas Teesalu.

Meie tervise võti on tema sõnul omega-3 rasvhapped, kuid kuna Läänemere uurijad on öelnud, et Läänemere kalad ei olegi kõige paremad, tasub süüa meie oma kohalikku linaõli ja linajahu. Mõlemad on Selma Teesalu sõnul apteekides saadaval ning võrreldes muude omega-3 rasvahapete allikatega kõige odavamalt.

«Paar supilusikatäit linajahu kas siis jogurti või mahla sisse on ilmtingimata praegu nendel talvekuudel - kogu aasta, aga nendel eriti - ja samuti linaõli, millest on ka omega-3 rasvhappeid ja üks supilusikatäis linaõli hommikul enne kohvilonksu - jumalik,» rääkis Teesalu.

Linaõli aitab tema sõnul ka kõhtu korras hoida.

Samuti soovitas ta süüa idandeid. «On aeg teha kummardus idanditele! Hakkame ise idandama!» ütles Teesalu ning rõhutas, et iga tera ei sobi idandamiseks, kuid hernes ja nisu sobivad väga hästi.

Et talvekuudel on Eestis eriti vähe päikest, võib Teesalu sõnul tekkida ka D-vitamiini vaegus. Kuigi seda saab teatud määral toiduga korvata, oleks siiski hea võtta ka D-vitamiini toidulisandina.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles